Izvor: Mondo, 07.Avg.2015, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

To je putovanje: Obišao 19 zemalja za dan

Njemu je uspelo ono što mnogima nije - do svoje 37. godine posetio je bukvalno sve zemlje sveta, i sada ima nekoliko saveta za vas.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock.

  Gunar Garfors je istraživač iz Norveške i poneo je "titulu" najmlađeg putnika koji je iz hobija posetio svih 198 zemalja, a sve to do svoje 37. godine.

Pošto je do 2013. obišao ceo svet, Gunar je u međuvremenu napisao i knjigu o svojim neverovatnim avanturama, koju je, naravno, obogatio >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i fotografijama sa svojih putovanja.

On je počeo da putuje još kao tinejdžer, sa svojom porodicom, a kaže da je naročito uživao u putovanjima vozom kroz Evropu. Do 2008. godine posetio je 85 zemalja, a u narednoj godini obišao je još pet. Tada je doneo odluku da će obići svih 198 zemalja, a to je uspeo da uradi u narednih pet godina.

Uspeo je da zadrži svoj posao u Norveškoj korporacijij za radiodifuziju i radio je dok je putovao. "Uspeo sam da obiđem sve zemlje, a da pritom radim i puno radno vreme. To su bile stotine putovanja I između tri i četiri hiljade letova avionom," kaže Gunar.

"Valjda je to što sam obišao svet dovoljan dokaz da ne moraš da napustiš posao zbog putovanja. Samo je potreban dobar plan, ali i impulsivnost, što je malo kontradiktorno."

Gunaru je uspelo da proputuje svet, a želi i da ohrabri one koji nemaju mnogo novca. "Potrebno vam je samo vreme da sve isplanirate. Postoje lou-kost letovi širom Evrope, a karte su još jeftinije ako ih kupite unapred. Osim toga, tu su vozovi, busevi, a imate i varijante deljenja prevoza sa nekim. Možete kod nekoga da odsednete bepslatno ako nađete smeštaj pomoću 'kauč surfinga', čime ćete dobiti praktično i besplatnog vodiča, a možda i sjajnog prijatelja."

Kako da putujete jeftinije

Gunar preporučuje traženje smeštaja putem "kauč surfinga," volontiranje po svetu za koje se dobijaju besplatan smeštaj i hrana, a dodaje i da su letovi koji zahtevaju presedanje mnogo jeftiniji od direktnih letova.

 "Ključ je u tome da ste uvek nasmejani i ljubazni prema drugima. Ljudi to zaista cene, a tako su veće šanse da vas pozovu na večeru, žurku, planinarenje..."

Gunaru je uspelo da sve vreme na putovanja je sa sobom nosio samo ručni prtljag. "Vrlo sam razuman kada se pakujem. Na putovanja od pet nedelja nosio sam samo ručni prtljag, a sa sobom obavezno nosim puder u prahu."

Iako je uživao, bilo je na putovanjima i neprijatnih situacija. "Imao sam problem u Somaliji sa čovekom koji je nosio nož sa sobom, ali prijatelj koga sam upoznao malo pre toga je uspeo da smiri naoružanog čoveka."

"Osim toga, policija me deportovala kada sam bio u Nigeriji, u Indiji sam imao gadno trovanje hranom."

Ovaj neverovatan čovek je prošle godine, u toku samo jednog dana, sa svojim prijateljima uspeo da poseti 19 zemalja za jedan dan. Koristeći iznajmljena kola i avione, u toku jednog dana posetili su Bugarsku, Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Slovačku, Češku, Nemačku, Holandiju, Belgiju, Luksemburg, Francusku, Švajcarsku, a završili su u Lihtenštajnu 20 minuta pre isteka 24 sata.

Gunaru je prošle godine uspeo i da poseti pet kontinenata za jedan dan – Aziju, Evropu, Afriku, Severnu i Južnu Ameriku. Ovo putovanje su planirali dve godine, koštalo ih je 1.100 funti i zapravo je trajalo 28 sati i 25 minuta, ali su zahvaljujući različitim vremenskim zonama uspeli da svaki kontinent posete istog dana u nedelji.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.