Svi stanovnici jednog mesta u SAD moraju da se isele

Izvor: B92, 11.Jun.2017, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi stanovnici jednog mesta u SAD moraju da se isele

Rast nivoa mora već je primorao jedan američki gradić da se preseli, a stručnjaci upozoravaju da je to tek početak.

Američka vlada platiće 48 miliona dolara, kako bi pomogla stanovnicima Ajla De Žan Šarl u Luizijani da se presele, budući da erozija obale preti da potopi celi grad.

Njihov gradić je od 1955. izgubio više od 90 odsto svoje teritorije, zbog prodora morske vode i ispiranja kopna. Propale su i mnoge plantaže voća, zbog slane vode koja je uništila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemljište.

Stanovnici, kojih je ostalo samo 60, imaju rok do 2022. da se presele, što mnogima teško pada, naročito pripadnicima indijanskih plemena.

"Izgubićemo sve naše nasleđe, našu kulturu", kaže poglavica Albert Nakin iz Biloksi Čitimača Čokto. "Sve će postati prošlost".

Zbog klimatskih promena, ugroženo je još jedno mestašce - Njutok u Aljasci, a njih će preseljenje koštati mnogo više.

Inače, studija sprovedena prošle godine pokazala je da će se u najgorem scenariju, ako se nivo mora podigne za 1,8 metara do 2100. 13,1 milion Amerikanaca izgubiti svoje domove.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VIDEO: Svi stanovnici jednog mesta u SAD moraju da se isele

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jun.2017, 04:30

Rast nivoa mora već je primorao jedan američki gradić da se preseli, a stručnjaci upozoravaju da je to tek početak...Američka vlada platiće 48 miliona dolara, kako bi pomogla stanovnicima Ajla De Žan Šarl u Luizijani da se presele, budući da erozija obale preti da potopi celi grad...Njihov...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.