Izvor: Blic, 01.Mar.2021, 10:04

"Spomenik našem Nemanji je, na silu i loše osmišljen. To je spomenik koji je sebi za života podigao ga KATASTROFALNI REŽIM"

U poslednje vreme koplja su se dosta lomila oko kolosalnog spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, pa je tema spomenika dosta aktuelna. Raspravlja se o njihovom smislu, o njihovoj primerenosti, dobrom ili lošem ukusu, komunikativnosti, pa i o u njih uloženom novcu. Jedni, oni koji se spomenicima bave, pokušavaju da objasne ne samo svrhu već i simbolizam spomenika, govore da spomenik nije samo urbani mobilijar, već prevashodno mora biti memorijal, a tek ponekad i monument, ali da nije dobar ako nije sposoban da prenese ideju vrednu sećanja. Drugi, oni koji su spomenik podigli, oni ili ne razumeju ili odbijaju da razumeju šta kome tu može da smeta, pa ove prve, kao i uvek, optužuju za nedostatak patriotizma odnosno za mržnju prema svemu što je srpsko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.