Smena straže na Andrićevom vencu

Izvor: BeautifulSerbia.info, 08.Nov.2013, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smena straže na Andrićevom vencu

Beograd je jedna od desetak evropskih metropola koja se diči i ponosi turističkom atrakcijom znanom pod imenom „smena počasne straže“.
Počasna straža i njena smena na Andrićevom vencu u Beogradu ne zaostaju mnogo za onim u drugim evropskim metropolama.


Najčuvenije i najslikovitije ceremonije smene straže su one u Londonu i Atini kako zbog svoje duge tradicije, tako i zbog neobičnih uniformi tamošnjih gardista: Beefeater-a u Londonu karakterističnih po svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu BeautifulSerbia.info << neobično visokim crnim šubarama i crveno-crnim uniformama ili Evzonija u Atini koji su
karakteristični po svojim suknjicama sa 400 falti i neobičnim klompama.
Beogradski Gardisti nemaju tako egzotične uniforme kao Beefeater-i i Evzoni već se više mogu porediti sa onima kakve nose stražari u preostalih desetak evropskih prestonica koje se ponose ovom ceremonijalnom turističkom atrakcijom (Rim, Prag, Moskva, Monte Karlo, Oslo, Lisabon, Moskva, San Marino, Madrid, Kopenhagen i Stokholm).
Počasna straža vraćena je krajem juna 2013. godine u portu Novog dvora u kome se danas nalazi kabinet predsednika države čime nastavljena je prekinuta tradicija srpskih gardijskih jedinica duga skoro dva veka.
Valja spomenuti i činjenicu da Beograd ima ovu tradiciju i od ranije a u novije vreme je čuvena ona u „Kući cveća“ – mauzoleju maršala Tita počev od njegovog pokopa pa sve do početka devedesetih godina prošlog veka.
Na Andrićevom vencu gardisti se smenjuju na svakih pola sata, a tokom smene demonstriraju besprekornu uvežbanost kojom privlače pažnju prolaznika. U gardijskom bataljonu se nalazi 15 devojaka – jedan oficir i 14 profesionalnih vojnika.
 

Napisao: Miroslav Bronzić

 

Nastavak na BeautifulSerbia.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BeautifulSerbia.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BeautifulSerbia.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.