Izvor: BeautifulSerbia.info, 13.Maj.2011, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevska tvrđava

Smederevska tvrđava nalazi se na ušću reke Jezave u Dunav. Podigao ju je despot Đurađ Branković kao svoju prestonicu u drugoj četvrtini XV veka.
Tvrđava je po svom tipu klasična vodena ravničarska utvrda. Opkoljuju je Dunav i Jezava, a sa juga veštački rov koji povezuje dve reke zbog čega je jedinstvena u srpskoj srednjevekovnoj arhitekturi. Tvrđava je pripadala tipu takozvanih vodenih utvrđenja, mada nije zidana tako da temelji budu u vodi. Prilikom gradnje, za uzor je uzet je Carigrad i njegovi bedemi. Prema površini predstavlja jednu od najvećih tvrđava u Evropi.


Smederevska tvrđava ima osnovu nepravilnog trougla u čijem je severnom temenu je smešten manji, takože nepravilni trougao koji čini Mali Grad, dok ostatak utvrde čini Veliki Grad. Mali grad je imao 6, a veliki grad još 19 — ukupno 25 velikih četvrtastih kula.
Površina malog i Velikog grada, po merenju iz 1975. godine, iznosi 11,3272 hektara. On je ukliješten između desne obale Dunava i ušća Jezave oblika nepravilnog trougla.
Paralelna strana sa Dunavom ima 550 m, druga sa Jezavom 400, a treća prema varoši 502 m. To je zapravo umanjena slika carigradskog utvrđenja. Ovaj monumentalni kolos srpske vojne arhitekture, sa sve tri strane okružen vodom, delovao je neosvojivo. Pa ipak, svetski događaji, jaki prodori Turaka ubrzali su pad Smedereva.
Tokom svoje duge i burne prošlosti, nekoliko puta zidana i rušena, građena i razgrađivana, osvajana i oslobađana, nosi trag vremena kao svoj beleg na zidnim platnima i kulama, svedočeći nam o nepredvidivosti istorije. Njeni bedemi su simbol graditeljske umešnosti i umetničke lepote kao i požrtvovanja i dugogodišnjeg iscrpljujućeg rada neimar koji su ostavili tragove u narodnom sećanju i vezali prokletstvo za ime kraljice Jerine.
Foto panorama: Saša Stojanović
Postavi na Fejs Tweet
Povezani tekstoviPreveliki grad BeogradTuristička manifestacija 'Smederevska jesen'Beograd, viđen očima rekeZalazak sunca na DorćoluGradski trg, SmederevoSpomenik 'Pobednik' na KalemegdanuLepote reke DunavPogled na Dunav sa Petrovaradinske tvrđaveZalazak sunca na Dunavu kod BanoštoraŠumadija, srce Srbije

Nastavak na BeautifulSerbia.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BeautifulSerbia.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BeautifulSerbia.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.