Slovenačke terme Olimija

Izvor: Blic, 21.Nov.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenačke terme Olimija

Prelepe slovenačke terme Olimija nalaze se u opštini Podčetrtek, uz reku Sutlu, 20 kilometara od granice sa Hrvatskom. Ceo region poznat je i kao vinogradarsko-brdski kraj po kom se prostiru idilična seoska naselja. Podčetrtek sa okolinom mami očuvanom prirodom, bogatom kulturnom baštinom, raznolikom turističkom ponudom i ljubaznošću ljudi. Opština se prostire na 60,2 kvadratna kilometra i ima 3.375 stanovnika.

U Olimiji najposećenija su dva hotela sa četiri zvezdice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Velnes hotel „Sotelija" i obnovljeni hotel „Breza", a u ponudi su u apartmani „Rosa" i „Sela Lipa", kao i kamp „Natura". Postoje još i dva velnes centra „Orhidelija" i „Termalija" sa luksuznom ponudom bazena, sauna i spa centara. Posetioci termi na ulasku dobijaju narukvicu sa čipom sa kojom imaju pristup u sve banjske sadržaje.

VODA OPUŠTA I LEČI

Velnes „Orhidelija" u termi Olimija proglašena je ove godine za „naj velnes" u Sloveniji prema oceni stručnog žirija i posetilaca. „Orhidelija" predstavlja praznik za oči, kolaž luksuznih detalja, originalnu arhitektonsku poeziju gde se možete uz prijatnu muziku i igru svetlosti opustiti i prepustiti svojim mislima. U ovom velnesu ćete otkriti tajnu lekovite termalne vode koja krepi, opušta i leči. Možete se opustiti u toploti sauna, uživati u intimi prostrane terase za sunčanje i predati se iskusnim rukama masera, uživati u potpunom opuštanju. Takođe, u specijalnoj odaji relaksiraćete se uz tibetanske zvuke koji će vas odvesti u svet meditacije i relaksacije.

Velnes centar „Termalija" je prava oaza posvećena masažama, aromaterapijama. Spa „Armonija" nudi ajuverdske masaže, celokupnu negu lica i tela i poseban program nege prilagođen trudnicama. Termalni park Akvaluna prostire se na 3.000 metara kvadratnih pod bazenima. U tom kompleksu postoje bazeni sa talasima, staza za brze spustove sa divljim zavojima.

Do svih ovih odredišta gosti hotela mogu doći podzemnim prolazima koji se greju, tako da slobodno mogu šetati u bademantilima i papučama koje dobijaju na korišćenje.

Večernji provod sa tematskim žurkama organizuje se gotovo svako veče u klubu „Žanfran", a žurke traju do ranih jutarnjih sati.

VRT SA 160 VRSTA BILJA

U plodnoj i mirnoj dolini ispod planine Rudnice smešteno je naselje Olimje u čijem se središnjem delu nalazi obnovljeni samostan sa crkvom. U tornju samostana nalazi se jedna od najstarijih apoteka u Evropi u kojoj još prave lekovite čajeve, masti i travarice. Ispred samostana prostire se botanički vrt sa više od 160 vrsta lekovitog bilja.

Etno-selo Jelenov greben nalazi se neposredno ispod Olimske gore, gde je na površini od osam hektara na ispaši stotinak jelena lopatara i muflona. Oni su pitomi i možete ih hraniti kukuruzom. U restoranu sređenom u seoskom stilu služe domaću hranu sa specijalitetima od divljači i pečuraka. Sobe i apartmani su u rustičnom stilu. Gosti mogu šetati po obeleženim stazama, iznajmiti gorski bicikl, leteti balonom, proći kratak kurs oblikovanja keramike i slikarskih tehnika.

Čokoladni butik „Syncerus" nalazi se na četiri kilometra od terme Olimije. Proizvodnja čokolade je ostala ista kao na prelazu iz 19. u 20. vek, tako da se i dalje svaka izrađuje ručno i sipa u specijalne kalupe. Na taj način dobija se jedinstven ukus. Paleta proizvoda čokoladnog butika je široka i sastoji se od pralina, šupljih figurica, karamelizovanog i kandiranog voća. U porodičnoj gostionici „Amon" možete probati razna domaća vina, domaći hleb sa listom od cvekle, domaću testeninu, njoke, paštete i voćne džemove sa vinom - popularne vinolade, a takođe možete odigrati partiju golfa na terenu sa devet rupa.

U Kozjanskom parku nalazi se dorac Podsreda koji spada u najvažnije objekte romanske arhitekture u Sloveniji. Muzej na otvorenom Rogatec predstavlja život seljaka krajem 19. veka, turiste poziva i Rogaška Slatina sa višedecenijskom tradicijom u lečenju i poznatom staklarom. Sa druge strane hrvatske granice, mogu se postetiti Tuhelkske toplice, Muzej Staro selo i nadaleko čuveni Kumrovec.

- Automobilom: za put dug 471 kilometar potrebno vam je oko četiri i po sata vožnje autoputevima. Za benzin vam je potrebno oko 44 evra, a na putarine će vam otići oko 15 evra.

- Avionom: do Ljubljane, cena povratne karte sa taksama je 18.000 dinara, a let traje sat i 20 minuta. U dogovoru sa predstavnicima hotela obezbeđen je transfer mini-kombijima od aerodroma do terme Olimija.

- Autobusom: sa BAS-ove stanice svakodnevno saobraćaju autobusi za Zagreb, cena karte je 5.245 dinara, put traje oko šest sati, a transver od autobuske stanice u Zagrebu do Olimije se dogovara sa predstavnicima hotela.

- Vremenska zona: ista kao u Srbiji

- Valuta: evro

- Obratite pažnju: Narukvica koji dobijete za korišćenje velnesa važi za dva ulaska u svet sauna, a ukoliko želite da je i dalje koristite - morate je kodirati na recepciji hotela.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.