Skrivene čari Andore

Izvor: Politika, 22.Sep.2011, 06:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skrivene čari Andore

Čist planinski vazduh, divan pejzaž, ski centri i povoljna kupovina uticali su da ova zemlja postane privlačna turistička destinacija

Male države Evrope kao što su Andora, Malta, Luksemburg, Monako, Lihtenštajn, San Marino i Vatikan karakteristične su po mnogo čemu, ali najviše po svojoj veličini. Zbog toga one spadaju u red takozvanih patuljastih zemalja Evrope. I pored toga, što su malene

poseduju mnoge prirodne lepote, neke od njih su ekonomski moćne, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a istorijski posmatrano one su ostale ostrvca između mnogo većih i snažnijih. Sve su i turističke atrakcije.

                                                     ************************************

Skrivena pod strmim obroncima istočnog dela Pirineja, na granici između Francuske i Španije, Andora je deo planinskog masiva presečenog sa tri uske doline u obliku slova Y. Zemlja je bogata borovim šumama i brojnim livadama i pašnjacima, što je uslovilo razvoj stočarstva, jer obradive zemlje ima malo. Najvažnija poljoprivredna kultura je duvan. Blaga, prijatna klima, lepota krajolika i odlični ski centri omogućili su procvat turizma od polovine prošlog veka.

Iako površina Andore iznosi samo 465 kilometara kvadratnih, imala je bogatu i burnu prošlost. Prvi tragovi života na njenim prostorima potiču još iz ledenog doba, a legenda kaže da je Andoru osnovao Karlo Veliki 805. godine, u znak zahvalnosti na

podršci lokalnog stanovništva u borbi sa Saracenima, na šta su starosedeoci veoma ponosni. Malena Andora je još u srednjem veku izdejstvovala samostalnost od Francuske i Španije. Od tada noga stranog vojnika nije kročila na njenu teritoriju po čemu je specifična kao Švajcarska. U Andori se mnogo polaže na zaštitu od stranaca i inostranih uticaja. Državljanstvo Andore se može dobiti samo bračnim vezama. Njen politički sistem je temeljno reformisan 1993. godine.

Između ostalog Andora je zanimljiva i po tome što njeni stanovnici imaju izrazito visok standard, kao i najvišu očekivanu dužinu života na svetu, 83.52 godine!

Službeni jezik je katalonski, mada većina stanovništva govori francuski i španski, što je opet posledica njenog položaja kao i vekovne zavisnosti od dve susedne zemlje.

Zemlja nema ni železnički ni avionski saobraćaj, ali ima dobre puteve. Najbliži aerodromi su u Barseloni i Tuluzu, do kojih treba 3,5 do 4 sata vožnje autobusom ili automobilom. Najveći broj turista, posebno iz regiona, dolazi svojim kolima. Severni deo zemlje je sa južnim povezan magistralnim putem, oko koga su i glavna, još uvek netaknuta naselja sa jednostavnim kamenim kućama zgusnutim oko crkava. Prizor koji se odatle pruža teško se može opisati rečima.

Putevi su u dobrom stanju, s tim što vožnja ponekad može da bude stresna. Ako se dolazi iz Španije put nije zamoran jer je uspon dug, ali blag. Međutim, put kojim se dolazi iz Francuske je prepun krivina i ozbiljnih uspona. Zbog relativne izolacije, Andora je uglavnom bila van glavnih tokova evropske istorije. Međutim, u novije vreme doživljava ekonomski procvat, pre svega zbog razvoja turizma, ali i zbog niskih poreza što je već dugo čini najpovoljnijom šoping destinacijom u regiji.

Andora danas opstaje zahvaljujući turizmu, koji čini 80 odsto njenog bruto domaćeg proizvoda. Godišnje u proseku primi oko devet miliona turista, koje podjednako privlače povoljna kupovina kao i bajkoviti zimski i letnji turistički centri. Pored skijanja, kupovina je obično, glavni motiv za dolazak u Andoru. Već na magistralnom putu, pred ulazak u prestonicu La Velu, primetne su brojne prodavnice u kojima se prodaje sve, od odeće, preko nakita do bele tehnike.

Andora La Vela je prestonica i najveće mesto u zemlji. Nalazi se u kotlini na visini od 1.000 metara, okružena planinskim vrhovima.

La Vela u novije vreme gubi svoj sjaj i eleganciju stare Evrope, a sve više se pretvara u živopisan šoping centar. Danas je sve podređeno kupovini. Gradić ima divan trg sa koga se pruža pogled na ceo grad, crkvu, zgradu parlamenta, skulpture... Ima i puno restorana. Nekada to bile gotovo isključivo taverne u kojima su se služili španski i francuski specijaliteti, a sada su to, uglavnom picerije.

Enkamp je još jedno mesto u Andori koje treba videti. Nalazi se zapadno od prestonice. U njemu je jedan od najpoznatijih muzeja u Andori, Muzej automobila u kome je izloženo više od 100 četvorotočkaša proizvedenih između 1898. i 1950., kao i stari bicikli i motorcikli. Prava turistička atrakcija je i crkva iz 12. veka koja se nalazi u blizini centra.

U svakom slučaju, ako odlučite da posetite Andoru oduševiće vas čist planinski vazduh, lepota prirode, osećaj životne radosti i stalna težnja za slobodom na koju su andorski gorštaci izuzetno ponosni. Ako volite i da kupujete, onda je Andora idealna destinacija.

Slađana Raner

 

objavljeno: 22.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.