Ski pas ponovo poskupljuje

Izvor: B92, 08.Okt.2010, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ski pas ponovo poskupljuje

I ove godine „Skijališta Srbije" povećala cenu ski karata. Javno preduzeće odustalo od žičara na Divčibarama, Zlatiboru...

Izvor: Večernje novosti


SKIJALIŠTA Srbije" i ove godine nastavila su tradiciju poskupljenja ski-pasova uoči svake skijaške sezone. Tako sada jednodnevni ski-pas za odrasle u vreme školskog raspusta košta 2.100 za decu 1.400, a sedmodnevni je 10.650 za odrasle i decu 6.850 dinara.

U „Skijalištima Srbije" kažu da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su „cene ski karata za nastupajuću sezonu uvećane za projektovanu inflaciju od 4,5odsto. Za razliku od skijaških centara u okruženju kao i od hotelijera u našim centrima, prilikom formiranja, cene ski karata se ne vezuju za stranu valutu niti prate promene njenog kursa."

Činjenicu da se plate zaposlenih i standard građana ne uvećavaju za projektovanu inflaciju najbolje ilustruje podatak da „Skijališta" svake godine imaju sve manje skijaša, sve manje prodatih ski-pasova i sve manju zaradu. Naime, „Skijališta" su prošle sezone na našoj najpopularnijoj planini, Kopaoniku, prodali 78.391 ski-pas, a prethodne sezone 109.264! I na Zlatiboru je prodato 20 odsto manje ski karata, a većina je, čak, bila za panoramsko razgledanje. Još je zanimljiviji podatak da sada srpski skijaši najviše kupuju poludnevne i jednodnevne ski-pasove, čime je zarada ovog javnog preduzeća sve manja.

Zbog toga, i činjenice da Srbija ima sve manje snega, „Skijališta Srbije" su, najverovatnije, i predala lokalnim zajednicama na upravljanje žičare na Divčibarama, Zlatiboru i Besnoj kobili. Takođe, „Skijališta" su odustala od izgradnje zabavnog parka na Zlatiboru, koji su trend svuda u svetu, zbog, navodno, nerešenih vlasničkih odnosa. U lokalnoj samoupravi sumnjaju da je pravi razlog nedostatak novca, jer država treba da uloži 640 miliona evra u Staru planinu.

ČISTA EKSKLUZIVA

NA Staroj planini prošle sezone prodato je, čak, 8.495 ski karata, što nije loše s obzirom na to da vožnja kolima od Beograda traje kao i do Austrije. Kada se broj skijaša podeli sa 18 zimskih vikenda proizilazi da je žičara radila, u proseku, za po 472 skijaša. Kada se uzme u obzir da je država, do sada, uložila najmanje milijardu dinara u ovaj ski-centar ovi skijaši su uživali u najskupljem skijanju na svetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.