Razgledajte Beč iz tramvaja

Izvor: B92, 06.Jul.2010, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgledajte Beč iz tramvaja

Ukoliko Vam se ukaže prilika da individualno posetite austrijsku prestonicu ili pobegnete na kratko sa nekog od brojih kongresa, evo mogućnosti kako da na miru, iz tramvaja i po ceni jedne vožnje vidite veći deo istorijske arhitekture carskog grada.

Izvor: Compress / Kontakt biro grada Beča


Dosadašnja tramvajska linija broj 1, koja vodi kroz samo jezgro grada, proširena je za još neke važne gradske znamenitosti. Tako bez vodiča i brojnih turista na miru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << možete da uživate u arhitekturi Vodenog tornja, Bečke berze, Bečke državne opere, kuće „Hundervaserhaus", Istorijskog i Prirodnjačkog muzeja, Zgrade parlamenta i Gradske većnice.

Vodeni toranj

Na vrhu brda Vinerberg u okrugu Favoriten nalazi se Vodeni toranj visine 67 metara. On se ubraja u jednu od najmarkantnijih objekata u stilu industrijskog istorizma. Toranj je obnovljen između 1988. i 1990. godine tako da posetioci mogu uz prethodnu najavu da se popnu na sam vrh tornja.

Bečka berza

Bečku berzu koja se ubraja među najstarije na svetu osnovala je 1771. godine austrijska vladarka Marija Terezija. Zgradu je podigao arhitekta Teofil Hanzen a otvorio car Franc Jozef 1877. godine. Danas se u zgradi nalaze poslovni prostor i restoran.

Bečka Državna opera

Internacionalni izvođači, režiseri i scenaristi smatraju bečku Državnu operu prvom adresom visoke umetnsti. Zgradu su konstruisali dvojica arhitekata Avgust Zikar i Edvard van der Nil, a podignuta je između 1863. i 1869. godine kao jedna od prvih velelepnih zdanja na tek postavljenoj ulici Ringštrase.

Kuća Hundertvaser

Kuću je podigao čuveni austrijski slikar Fridensrajh Hundertvaser. Ova zgrada sa svojom šarenom fasadom, krivim podovima i bujnim zelenilom ubraja se u najneobičnije i najčešće posećene bečke građevine. Prava atrakcija je i Umetnička kuća (Kunsthaus), koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Istorijski i Prirodnjački muzej

Obe građevine podigli su 1871-81. godine Gotfrid Semper i Karl Hazenauer kao dvorske muzeje za cara Franca Jozefa.

Istorijski muzej sa delima Ticijana, Rubensa i Rembranta ubraja se među najznačajnije svetske muzeje.

U Prirodnjačkom muzeju čuva se 20 miliona predmeta, među kojima je i Vilendorfska Venera.

Zgrada parlamenta

Zgrada je izgrađena u periodu 1874-1883. godine a konstruisao ju je arhitekta Teofil Hanzen. Danas se tamo nalaze dva zakonodavna doma Republike Austrije: Državno veće (Nationalrat) i Savezno veće (Bundesrat). Vredna pažnje je i fontana sa četiri ležeće figure koje predstavljaju četiri najvažnije reke nekadašnje monarhije: Dunav, In, Elbu i Vltavu.

Zgrada Gradske skupštine

Građevina je podignuta između 1872. i 1883. godine. Visina tornja iznosi 97,9 metara, a na njemu je postavljen gvozdeni čovek „Rathausman" visok šest metara, jedan od simbola Beča. Gradska većnica je najznačajnija necrkvena građevina Beča izgrađena u novom gotskom stilu. To je sedište gradonačelnika i predsednika pokrajine Beč, mesto gde zasedaju gradski senat i pokrajinska vlada, kao i gradska i pokrajinska skupština.

Ukoliko odlučite da ove i ostale znamentiosti Beča posetite između 23. i 25. jula, preko našeg sajta možete kupiti povratnu avionsku kartu za samo 99 evra, sa svim uračunatim taksama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.