Pustolovine po izboru

Izvor: Politika, 04.Avg.2010, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pustolovine po izboru

Zahvaljujući geografskom položaju, pre svega brzom toku Vrbasa i platou Manjače, Banja Luka postaje sve popularnija destinacija na kojoj ljubitelji adrenalina mogu da se oprobaju u čak 11 različitih sportova

Kada je, sredinom aprila, Turistička organizacija Banja Luke najavila početak letnje turističke sezone, to je, za neupućene, zvučalo prilično iznenađujuće, uglavnom zbog činjenice da je u pitanju kontinentalni grad. Istina je da politički, kulturni, administrativni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i univerzitetski centar Republike Srpske i pored sve kulturno-istorijske baštine možda ne može da se pohvali hiljadugodišnjim trajanjem, ali  mu turistički potencijal nimalo ne nedostaje. Valja, naime, znati da je ova opština bila jedna od tri najveće u bivšoj SFRJ i najveća u BiH. Površina od 1.239 kvadratnih kilometara, koliko zauzima, odlikuje se, pored ostalog, geomorfološkim i prirodnim resursima koji omogućavaju vrlo bogatu ponudu sportsko avanturističkih aktivnosti na vodi, kopnu i u vazduhu. Pre svega, reč je o plahovitom, tek tu i tamo ukroćenom Vrbasu, koji proseca dva kanjona, Tijesno i Podmilačje, i pruža velike mogućnosti za bavljenje vodenim sportovima, pa i onim ekstremnim kao što su rafting. kajaking, kanuing, kanjoning. Drugim rečima, Banjalučani imaju sreću da im se, na korak od centra, tačnije 12 km od njega ,nalazi „Vrbas Adventure Resort” koji prerasta lokalne pa i regionalne okvire što pokazuje već i činjenica da je ovde 2005. bilo evropsko, a prošle godine i svetsko prvenstvo u raftingu.

Verovatno su upravo to i razlozi što, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, u Banja Luci ne beleže pad turističkog prometa poseta, već blagi rast. I kratak razgovor sa gradonačelnikom Banja Luke, Dragoljubom Davidovićem, potvrdio je da je avanturistički turizam nešto na šta se veoma računa kao i da su ovdašnji ekstremni sportovi postali prepoznatljiv brend. Takva opredeljenost prema sportu i mogućnostima koje pruža nije nimalo neobična ako se uzme u obzir da se on tradicionalno neguje u ovom gradu i da su njegovi sportisti, svojevremeno, našoj bivšoj zajedničkoj domovini doneli 11 olimpijskih medalja.

Kratak boravak u „Vrbas  Adventure Resort ” otkrio nam je i više nego atraktivne slapove Krupe i poiznad njih istoimeni manastir iz 13. veka u kojem su pohranjene čestice moskovske čudotvorke, Blažene Matrone, za koje se veruje da su isceljujuće, zatim ostatke srednjovekovne tvrđave Greben, izuzetno atraktivan prirodni kameni most s oko dvadesetak alpinističkih smeri. Tu se ne završava turistička ponuda Banja Luke; posle uspona na jedno od brojnih penjališta, skoka u tandemu padobranom ili možda letenja paraglajderom , dan može da se završi u Rafting centru s tanjirom fantastičnih uštipaka i istim takvim kajmakom pred sobom, ili čašicom domaće orahovače koja će razgaliti možda isprepadanu dušu. Za one koji bi ipak nešto jače, tu su dva gastro brenda; sir trapist i banjalučki ćevap na čije ime, po rečima gradonačelnika, pravo ima jedino porodica Đuzel. Muje koji ga je „izmislio” odavno nema, umro je 1991. godine, ali ništa manje talentovanom nije se pokazala ni njegova kći Emina. U njenom restoranu u centru grada mesta obično nema a osim običnog ćevapa, popularan je i „sindikalni”. Onaj s više mesa a manje hleba. I to je, razume se, samo deo turističke ponude. Očigledan je trud da se posetiocu sa strane uz mnogo uzbuđenja, ponude i gastro i razni drugi užici.

U svemu tome se verovatno krije i objašnjenje zašto sve češće u višednevnu posetu Banja Luci dolaze grupe iz Srbije. Ima šta da se vidi, doživi, pojede...Uz više nego prihvatljive cene. Polupansion može da se nađe i za 13 konvertibilnih maraka, ili, preračunato u dinare, sedam stotina . A što se tiče raftinga, bez obzira koliko tura traje i gde počinje, cena je ista i iznosi 33,25 eura.

Olga Vukadinović

objavljeno: 04/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.