Izvor: SrbijaZaTebe.rs, 30.Nov.2018, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prednosti smeštaja na Vračaru, nasuprot ostalih krajeva Beograda

Beogradska opština Vračar sa razlogom predstavlja jedan od najprivlačnijih gradskih delova, kako za Beograđane, tako i za turiste. Dok srpska prestonica po mnogim kriterijumima postaje sve urbanija i bliža onome što prepoznajemo kao svetske metropole, neki njeni simboli snažno opstaju i odupiru se promenama i vremenu, čuvajući tako istoriju, kulturu i duh prošlog vremena.
Zašto se smestiti i šta videti na Vračaru? Mnogi od pomenutih značajnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaZaTebe.rs << simbola srpske istorije i kulture su smešteni upravo na Vračaru, a u nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivosti zbog kojih bi trebalo da se smestite baš u ovom delu grada.
Pogodna lokacija Ukoliko Beograd posećujete turistički, noćenje ili dva na Vračaru može značiti mnogo više nego deset dana provedenih na periferiji grada za nisku cenu. Ovaj deo je smešten nedaleko od centra grada, a opet, ne podrazumeva gužvu i užurbanost koje su karakteristične za najprometnije beogradske ulice. Iz ovog dela grada možete peške doći do mnogih značajnih lokacija smeštenih u srcu Beograda, a kada se vratite iz šetnje Knez Mihajlovom, uživaćete u prijatnoj tišini prelepog Vračara.
Povezanost sa raznim delovima grada je odlična, tako da ne morate trošiti novac na taksi. Linije gradskog prevoza su u ovom delu veoma prisutne i česte, pa nedeljom popodne, kada je gužva najmanja, Beograd možete razgledati i iz tramvaja, iz ugla njegovog prosečnog stanovnika.
Kulturni cenar Beograda Mnogima je prva asocijacija na Vračar Hram Svetog Save , najveći pravoslavni hram na Balkanu. Turisti koji obilaze Beograd ne propuštaju da obiđu hram, a priča o njegovom nastanku je naročito zanimljiva svim ljubiteljima istorije i srpskog naroda. Naime, izgradnja hrama Svetog Save je počela početkom dvadesetog veka, na mestu gde su Turci, kao kaznu za podizanje jednog manjeg ustanka srpskog naroda, spalili mošti Svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve.
Odmah pored hrama opstaje Narodna biblioteka Srbije, koja je po odluci iz 1993. godine postala osnivač Zadužbine Desanke Maksimović, koja čuva i neguje uspomenu na jednu od najvećih srpskih pesnikinja. Ovo je dovoljno jak razlog da prošetate Skerlićevom ulicom i fotografišete se pored jedne od najznačajnijih građevina u Beogradu.
Muzej Nikole Tesle je smešten u Krunskoj ulici, u jednoj od mnogih vila koje su karakteristične za ovaj deo grada. U njoj se nalazi najveći broj eksponata i dokumenata o životu i radu jednog od najvećih srpskih naučnika, a većina njih je pristigla u Beograd iz Njujorka, sredinom prošlog veka.
Provod na Vračaru Noćni život je lična karata Beograda, ali ukoliko ste smešteni na Vračaru, nisu vam neophodni najpoznatiji beogradski restorani i splavovi za dobar provod. Vračar obiluje kafanama koje se razlikuju po s pecifičnoj atmosferi i jedinstvenom šarmu koji osvaja i domaće i strane posetioce.
Kafane u ovom delu grada predstavljaju kultna mesta gde su se okupljali poznati srpski umetnici, pisci i istoričari, a veruje se da su upravo na Vračaru otvorene prve beogradske kafane. U zavisnosti od toga kako definišete dobar provod, možete se odlučiti i za urbanija mesta kojih na Vračaru, a naročito oko hrama Svetog Save ne manjka. Na vama je samo da se smestite dovoljno blizu ovih atraktivnih lokacija, kako biste raspoloživo vreme iskoristili na najbolji mogući način.
Najmanja beogradska opština Vračar je najmanja, ali po rečima njegovih stanovnika, i najšarmantnija beogradska opština. Prostire se na svega 3 kvadratna kilometra na kojima živi oko 58 hiljada stanovnika, što je čini najgušće nasaljenom beogradskom opštinom. Delovi Vračara su Crveni krst, Slavija, Englezovac, Istočni Vračar, Grantovac, Neimar, Cvetni trg, Kalenić, Gradić Pejton, Savinac, Čubura i Krunski venac.
Kalenić pijaca je jedna od najstarijh i najpopularnijijh u Beogradu, a simpatičan Gradić Pejton je zanatski centar Vračara koji broji oko 40 zanatskih radnji samo na ovom mestu. Slavija je bila prva lokacija u ovom delu Evrope koja je ugostila čuveni brend Mek Donalds. Ne postoje pouzdani izvori o tome kako su ovi delovi dobili imena, ali ono što je sigurno je da ih turisti vrlo lako pamte i redovno obilaze prilikom dolaska u Beogradu .
Navedene lokacije su neke od najposećenijih u Beogradu, prvenstveno zbog značaja i simbolike koju čuvaju. Najlepše fotografije turista iz srpske prestonice nastaju upravo u dvorištu hrama Svetog Save, a vračarske ulice su idealne za sve one koji žele da vide i osete više od turistički atraktivnog sadržaja. Zato, prvom prilikom izdvojite par dana za posetu Beogradu i smestite se u njegovom najlepšem delu.

Nastavak na SrbijaZaTebe.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaZaTebe.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaZaTebe.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.