Počeo oporavak domaćeg turizma

Izvor: B92, 01.Jun.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo oporavak domaćeg turizma

U najznačajnijim turističkim destinacijama Srbije vlada optimizam, jer je turistički promet, prema rečima Tanjugovih sagovornika, počeo da se oporavlja, posle pada u prva tri meseca ove godine.

Direktor Turističke organizacije Zlatibora Arsen Djurić rekao je da na toj planini sada ima više od 5.000 gostiju, što je više nego u istom periodu prošle godine, a oporavak prometa počeo je još u aprilu.

Na Zlatiboru je trenutno mnogo dogadjanja, pa je prisutno 1.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učesnika kongresa pedijatara i Sajma biohrane, a stalno boravi i oko 1.000 dece na rekreativnoj nastavi.

Sve više je i gostiju iz inostranstva, najviše iz Slovenije, Makedonije i BIH, a Zatibor je pojačao i svoje marketinške aktivnosti u okolnim zemljama, s tim što je uskoro planirana i promocija letenjeg turizma u gradovima Srbije, rekao je Djurić. On je dodao da je na Zlatiboru nastavljena i investiciona aktivnost, grade se dva nova hotela, a dva se rekonstruišu.

Predstavnik Turističke organizacije Vrnjačke Banje Goran Karavesović rekao je da prema zvaničnoj statistici, u banji boravi 3.500 gostiju, što je blagi pad od oko pet odsto, ali ne daje pravu sliku, jer jako veliki broj posetilaca boravi u privatnom smeštaju, gde nisu evidentirani.

Sada se promenila i struktura gostiju, sve više je onih koji prednost daju privatnim apartmanima nad hotelima. Medju inostranim gostima, tradicionalno najviše ih ima iz Makedonije, BIH i Crne Gore.

Hoteli su snizili cene da bi privukli nove goste, ali je zato specijalna bolnica "Merkur" uvek puna sa oko 700 gostiju, koji uglavnom dolaze na lečenje, ali u poslednje vreme i na rekreaciju.

Direktor "Merkura" Dejan Stanojević kaže da je atraktivnost objekta znatno podignuta sa otvaranjem velnes i spa centra, podsećajući da je prošle godine "Merkur" postao i nacionalna ustanova za prevenciju dijabetesa.

On je dodao da se sada sve više traži kratki rekreativni odmor, jer narod više nema vremena za 10 ili 15 dana, već dolazi na dva tri, najviše sedam dana. Stanojević je najavio da je u planu da se u banji izgrade i veliki spoljni i zimski spa centri.

Predstvanik Turističke organizacije Sokobanje Ljubinko Milenković, kaže da je broj gostiju od 3.500 na prošlogodišnjem nivou, odnosno za neki procenat veći. Padu je u zimskim mesecima najviše doprinelo i po prvi put privremeno zatvaranje najvećeg hotelskog objekta "Lepterija" na 20 dana, zbog ukidanja rekreativne nastave i gripa.

"Od 1. maja sve se vratilo na stare pozicije, preko prvomajskih praznika bili smo najposećinija destinacija u Srbiji sa više od 20.000 gostiju, ali imamo veliki problem neprijavljivanja gostiju u privatnom sektoru, tako da precizne podatke nemamo", kazao je Milenković.

On je dodao da turističke agencije i stanodavci koriste svaku mogućnost da izbegnu registraciju gostiju.

Milenković je ukazao da tu banju posećuju i stranci i to ne samo iz bivših jugoslovenskih republika, negi i iz zapadne Evrope i SAD, koji sve više produžavaju vreme boravka, sa prosečna 3,4 dana lane, na pet dana ove godine. Cene u toj banji su na nivou prošlogodišnjih.

Turističke agencije su više okrenute inostranim destinacijama nego domaćim, a direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Rade Stanković tvrdi da hoteli nerado saradjuju sa njima, jer im je jeftinije da gosti dolaze sami, što za posledicu ima nedovoljnu popunjenost kapciteta.

Aleksandar Vučković iz "Argus tursa" kaže da je domaći turizam aktuelniji zimi nego leti, a za domaće destinacije turistima organizuju pojedinačne aranžmane, mada je takvih malo.

Milica Žarković iz "Kontikija" navodi da interesovanje gradjana za te aranžmane postoji, posebno za produženi vikend i izlete u toku proleća, leta i jeseni i to najviše na Zlatiboru, Paliću i vojvodjanskim salašima, dok su zimi aktuelne planine.

(Tanjug)

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.