Pješačenje i biciklizam u CG

Izvor: B92, 23.Jun.2010, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pješačenje i biciklizam u CG

Smještaj u planinskim kućicama, katunima na sjeveru, kreće se od 15 eura (noćenje sa doručkom) do 25 eura po osobi (pun pansion). Na meniju je domaća planinska hrana uz rakiju (jabuka, kruška, loza) i sokove od borovnice

Izvor: Pobjeda


Za samo nedelju dana uspjeli smo obići Crnu Goru, kojoj u potpunosti odgovara slogan „Divlja ljepota”. Ipak, ljepota pa čak i netaknuta, bila bi suviše sirova da nije gostoprimstva domaćina. To su glavne prednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crnogorskog turizma, navode turistički agenti iz Holandije, Belgije i Finske

Prošlonedjeljna studijska posjeta grupe turoperatora vodećih turističkih agencija iz Holandije, Belgije i Finske, specijalizovanih za pješačenje, rezultirala je pozitivnim utiscima. Dolazak iz užurbane Evrope u Crnu Goru, u kojoj, kako ističu gosti iz inostranstva, vlada opušten, skoro ostrvski način života bio je, na oduševljenje i turoperatora i domaćina, pun pogodak. Iako većina Holanđana, Belgijanaca i Finaca ne zna dovoljno o našoj zemlji, turistička promocija Crne Gore koja će uslijediti u ovim državama osiguraće dolazak turista koji vole aktivan odmor.

- To su visokoobrazovani ljudi, koji vode stresan život u velikim evropskim gradovima, pa stoga na odmoru žele iskusiti nešto potpuno drugačije. Ovdje imaju ono što traže, prirodne ljepote i kulturne raznolikosti - rekla je za Pobjedu Kirsi Hjuvaerinen, savjetnica u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore.

Predstavnici crnogorskih medija susreli su se sa grupom turoperatora u katunu Vranjak na Bjelasici. Od ski centra Jezerine do ovog mjesta (1.760 metara nadmorske visine) potrebno je oko 20 minuta vožnje terenskim vozilom zbog krševitog puta.

Ljepota i čist vazduh ovog dijela Biogradske gore učinili da se turbulentna vožnja u trenutku zaboravi. Po dolasku, domaćica katuna, ponudila je osvježenje. Sok od borovnice i rakiju – jabukovaču. Nakon ručka (meso, krompir, domaći hljeb i lisnati sir) uslijedilo je pješačenje do eko-katuna Goleš. Novinari, na ovom svojevrsnom kondicionom treningu, nijesu zaostajali za gostima iz inostranstva, naviknutim na pješačke ture i do 20 kilometara.

U okviru projekta pješačenje i biciklizam, započetog prije dvije godine, u saradnji sa lokalnim stanovništvom obilježeno je oko 1000 km staza na sjeveru. Na prvom odmoru, poslije jednočasovnog hoda, gosti iz inostranstva su naišli na polomljeni putokaz koji je bio doslovno iščupan iz zemlje, zajedno sa betonskom bazom. Planirani predah bio je ujedno i akcija da se znak vrati na mjesto.

Kako bi ponuda aktivnog odmora na sjeveru bila što bolja turoperatori su predložili organizovanje aranžmana koji bi uključili boravak gostiju od sela do sela. No, za to je, kako su rekli, neophodno da svi smještajni kapaciteti budu otvoreni, produktivni i profesionalno vođeni. Tako bi ponuda obogatila, a domaćini zaradili, kazali su oni.

Iako vidno oduševljen prirodnim ljepotama naše zemlje i gorštačkom toplinom domaćina, Ludo Moi, iz holandske turističke agencije ,,Intertrek" rekao je da je tokom boravka u našoj zemlji primijetio i prostore pretrpane smećem. Kako bi takvi prizori postali rijetkost ili jednostavno nestali, on smatra da svaki građanin Crne Gore svojim primjerom treba da doprinese čistijoj okolini.

Turistički agenti su napustili Crnu Goru sa pozitivnim utiscima. Ipak, ukazali su i na to da je u cilju razvoja turizma u našoj zemlji, pored usamljenih primjera, neophodna veća podrška lokalnog stanovništva. Turistička ponuda obogaćena originalnim proizvodima (prirodni sokovi, organska hrana i dr.) privukla bi turiste koji su uvijek u potrazi za novim i drugačijim iskustvima, ocijenili su gosti iz inostranstva.

Raznolikost je budućnost crnogorskog turizma

Savjetnica u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Kirsi Hjuvaerinen smatra da Crna Gora može razvijati i elitni turizam i turističke ponude kao što su pješačenje i biciklizam, jer one nijesu kompetetivne i ne odnose se na iste ciljne grupe.

- Raznovrsnost je obavezna, ukoliko neka zemlja želi biti turistička destinacija. Crnoj Gori trebaju i hoteli visokog kvaliteta, kao i dobra ponuda privatnog smještaja, a u tome veliku ulogu igraju i porodični biznisi. Vaša prednost je u tome što turistima možete ponuditi boravak na planinskim katunima i odmor na moru. Imate šansu da razvijate i jedan i drugi vid turizma. Raznolikost je vaša budućnost – kazala je za Pobjedu Hjuvaerinen.

Ona je rekla da bi se kvalitet života građana Crne Gore umnogome poboljšao ukoliko bi se uključili u proizvodnju eko hrane koja bi se kombinovala sa turističkom ponudom, kroz saradnju i sa elitnim hotelima i nacionalnim parkovima.

Odmor na katunima

Smještaj u planinskim kućicama, katunima na sjeveru, kreće se od 15 eura (noćenje sa doručkom) do 25 eura po osobi (pun pansion). U šestokrevetnim katunima cijena noćenja je 45 eura. Na meniju je domaća planinska hrana uz rakiju (jabuka, kruška, loza) i sokove od borovnice, maline, kupine, zove. Ove sezone prvi gosti Holanđani i Njemci došli su početkom juna. U ponudi katuna je i jahanje konja, za koje je potrebno izdvojiti 10 eura dnevno. Eko-katun Goleš, prvi samodrživi katun u Crnoj Gori, otvoren je prošle godine. Nalazi se na 18 km od Kolašina. Mjesto je idealno za odmor i šetnje označenim stazama do Nacionalnog parka Biogradsko jezero, te katuna Vranjak i vrha Crna glava.

Holanđani već ovog ljeta u Crnoj Gori

Iako trenutno veoma malo Holanđana zna za Crnu Goru, dobro osmišljenom medijskom promocijom to je moguće promijeniti. Prve goste iz ove zemlje možemo očekivati već ovog ljeta, rekao nam je Denis van Avort, koji sarađuje sa NTO i Ministarstvom turizma na promociji Crne Gore u Evropi kao destinaciji za avanturistička putovanja i aktivni odmor.

- Slogan ,,Divlja ljepota” u potpunosti odgovara vašoj zemlji. Turisti u Belgiji i Holandiji žele nove destinacije, a Crna Gora je jedna od njih. Velika je prednost što je vaša zemlja mala, te turista za kratko vrijeme može obići more i planine i upoznati se sa kulturnim raznolikostima sjevera i juga – rekao je Avort.

Odgovarajući na pitanje kako poboljšati turističku ponudu glavnog grada, on je kazao da je u tom cilju neophodno obogatiti noćni život.

- Koncerti, festivali, te zanimljiva ponuda u restoranima privukli bi goste iz regiona i šire - kazao je Avort.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.