Ovo je najduža linija kojom možete neprekidno da plovite

Izvor: B92, 05.Maj.2018, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je najduža linija kojom možete neprekidno da plovite

Ako vam se ide na otvoreno more na dugu vožnju, trebalo bi da se zaputite u obalni grad Sonmijani u Pakistanu.

Rusko ostrvo Karaginski udaljeno je od njega čak 32.090 kilometara, što je ujedno najduža neprekidna morska linija na svetu, navode naučnici iz irskog istraživačkog centra "Junajted tehnolodžis".

Doktor Rohan Čabuksvar i njegov kolega Kušal Mukerdži obožavaju da rešavaju "naročito zabavne" mozgalice, pa je ovaj par "prihvatio izazov" kada je na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sajtu Redit 2012. godine jedan korisnik napisao da najduža neprekidna morska linija na sveru povezuje Pakistan i Rusiju.

Naučnici su izumeli svoj sopstveni algoritam, koji je potvrdio teoriju Patrika Andersona, navodi se u magazinu "MIT Tehnolodži rivju".

Tokom istraživanja je ispitano 5 biliona (eng. trillion, više o tome ovde) tačaka na Zemlji, ističe magazin "Smitsonijan".

Naučnici su takođe pronašli najdužu neprekidnu putanju na kopnu. Ona je duga 11.241 kilometara, i počinje u Kini, a završava se u Portugaliji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.