Ova mesta su turisti upropastili

Izvor: Vesti-online.com, 12.Apr.2019, 05:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova mesta su turisti "upropastili"

Uopšte nije čudo što stanovnike određenih mesta izluđuju turisti...

Neki turisti ne znaju da se ponašaju kada negde otputuju, pa često rade stvari koje nisu dozvoljene na određenim mestima, a da i ne pričamo o đubretu koje ostavljaju za sobom ili opušcima cigareta koje bacaju, između ostalog i po plažama.

Neka mesta se zbog turista suočavaju sa problemima zbog turista, pa su čak i ograničili broj dnevni posetilaca, a neki stanovnici čak i protestuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zbog turista.

Dok je sa jedne strane iz više razloga sjajno kada je mesto privlačno turistima, to definitivno ima i loših strana.

O tome govore i destinacije koje su turisti upropastili.

Najavljeno je da će ovo ostrvo biti zatvoreno za turiste godinu dana, kako bi zaštitili guštere komodo zmaja, koji su endemska vrsta.

Naime, iz indonežanskog Ministarstva za zaštitu životne sredine su saopštili da su uhvatili kradljivce koji su pokušali da prodaju 41 komodo zmaja na crnom tržištu, pa je odluka o zabrani turista zato doneta. Na ovom ostrvu živi 1.800 komodo zmajeva, koji su najveći gušteri na svetu - mogu da dostignu težinu od 90 kilograma i dužinu od tri metra.

Za vreme zabrane dolasaka turistima na ostrvo, motriće se da ovi reptili imaju dovoljno hrane i da su zdravom prirodom okruženju, kako bi se povećala njihova populacija.

Stanovnici Barseloni su vrlo glasni u izražavanju nezadovoljstva turistima. Ranije su organizovali proteste zbog toga, a popularne atrakcije su čak i promenile neka pravila.

Na primer, velika pijaca "La Bokerija" zabranila je ulaz turistima u grupama većim od 15 ljudi. Takva odluka je doneta zato što su ranije turisti dolazili u velikim grupama i blokirali rad pijace fotografišući.

Venecija polako tone, a tome ne doprinose brojni turisti koji je svake godine posete. Lokalci se često žale da turizam, uključujući i kruzere koji dolaze, povećava zagađenje u gradu. I UNESKO komitet je izrazio zabrinutost kako će to uticati na mnoga mesta od istorijskog značaja.

Zbog veliko broja turista, u Veneciji su doneti neki stroži zakoni: zabranjeno je bacanje smeća van kanti za smeće, zabranjeno je šetkati gradom bez majice, kačenje katančića na mostovima, pisanje po ili oštećivanja drveća i građevina. Uvedena je čak i nova taksa, kako bi barem imali koristi od tolikih turista.

Rejkjavik je veoma popularan među turistima, posebno poslednji godina. Samo 2015. Island je posetilo 1,26 miliona turista, u poređenju sa populacijom od samo 330.000.

Dakle, jasno je da je Rejkjavik "zatrpan" turistima, što je sjajno zbog ekonomije, ali je loše zbog infrastrukture, a lokalno stanovništvo se žali i da su zbog turista podignute cene u prodavnicama.

Reč je o prelepom ostrvu u Karipskom moru, koje je i jedna od najpopularnijih destinacija za krstarenje. Ostrvo okružuju koralni grebeni, ali je problem u tome što je veliki deo grebena uništen brodovima, kao i zagađenjem koji je posledica vodenog saobraćaja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.