
Izvor: BeautifulSerbia.info, 07.Jul.2022, 18:12
Otkud picerije u Beogradu i kako je uopšte nastala čuvena italijanska pica?
Jelo koje je nastalo sticajem okolnosti, ali ne tako lepih okolnosti, danas je svakako planetarno poznato. Smatra se da je ovaj specijalitet italijanske kuhinje vrlo verovatno među najpoznatijima u svetu.
Zato i nije čudno što postoje i mnogobrojne picerije Beograd, u kojima stanovnici glavnog grada i njegovi posetioci mogu da uživaju ukusima prave italijanske pice. Prosto, picerija ima u gotovo svakoj prestonici sveta, ali i uopšteno u mnogim gradovima, budući da je italijanska pica, >> Pročitaj celu vest na sajtu BeautifulSerbia.info << koja se služi u takvim ugostiteljskim objektima, jedno od omiljenih jela mnogim ljudima širom sveta.
Kako i gde je nastala pica?
Oko 600 – te godine pre Hrista je kao jedan od grčkih polisa, odnosno starogrčkih kolonija osnovan grad Napulj, koji se danas nalazi na italijanskoj teritoriji.
Kasnije se grad oslobodio grčkih kolonista, ali u drugoj polovini 17 – og i u prvoj polovini 18 – og veka, ovaj primorski italijanski grad bio je nezavisno kraljevstvo i taj period istorije Napulja poznat je kao izuzetno uspešan, prosto zato što se grad ubrzano razvijao. Međutim, uprkos ubrzanom razvoju, u njemu su živeli i obični ljudi, da tako kažemo, odnosno radnička klasa, koja je bila izuzetno siromašna.
Zapravo je siromaštvo takozvanih Lazzarona, kako su se nazivali, bilo toliko veliko da neki čak nisu imali ni kuće, već su jednostavno koristili samo po jednu sobu, kako bi u njoj prenoćili.
Kako su bili izuzetno siromašni, a poznato je da je regija u kojoj se nalazi Napulj izuzetno pažljiva prema tome šta se jede, odnosno da uživaju u hrani, silom prilika napravili su jelo koje i danas prodaju picerije Beograd. Moglo bi se reći da je italijanska pica nastala u nuždi, odnosno od sastojaka koje su Napolitanci, odnosno Lazzaroni imali na raspolaganju.
U većini slučajeva to je bio komad domaćeg hleba, na koji su stanovnici Napulja stavljali sve ono što su imali na raspolaganju. Najčešće je to bio paradajz i sir, a neretko i maslinovo ulje, kao i crni i beli luk.
U drugoj polovini 19 – og veka, tačnije 1889. godine odigrao se događaj koji je bio izuzetno značajan za specijalitete koje danas prodaju picerije u Beogradu. Zapravo tada je nastala jedna od najčuvenijih pica poznata kao Margarita. Naime, kraljica Margarita i kralj Umberto su tada došli u posetu Napulju, a budući da su se zasitili specijaliteta francuske kuhinje, ma kako oni ukusni bili, odlučili su da probaju pice koje je u ponudi imala napuljska piceria „ Brandi “.
Kraljici Margariti se dopala pica, koja je bila nazvana Mocarela, prosto zato što je testo bilo prekriveno paradajzom, bosiljkom i mocarela sirom. Interesantno je primetiti da su sve to boje italijanske zastave. I upravo tada je nastala danas čuvena pica Margarita, koja je donekle modifikovana vremenom. Nazvana je njoj u čast, a ubrzo su mnogi Italijani širom zemlje počeli da uživaju u ukusima ovog fenomenalnog specijaliteta italijanske kuhinje.
S obzirom na to da brojne picerije Beograd imaju izuzetno bogatu ponudu, trebalo bi se vratiti i na to da je na primer čuvena fokača, koja podrazumeva nešto drugačiji princip pravljenja ovog italijanskog specijaliteta, zapravo nastala na ostrvu Siciliji.
Poznato je da su mnogi Italijani trbuhom za kruhom odlazili širom sveta, tako da nije ni čudno što se ovaj italijanski specijalitet proširio i postao poznat na planetarnom nivou.
Upravo su italijanski imigranti, koji su život nastavili u Njujorku, te generalno na području Sjedinjenih Američkih Država zaslužni za peći na gas, u kojima su se nalazila namenska postolja od keramike, na kojima su se pripremale upravo pice.
Kada su u pitanju picerije Beograd, one koje se svojim kvalitetom izdvajaju u odnosu na ostale definitivno su picerije koje imaju peć na drva. Mnogi gosti smatraju da je to ono što daje autentičan ukus italijanskim picama i generalno specijalitetima italijanske kuhinje koji se peku.
Kakvu ponudu imaju picerije u Beogradu?
Nekako je sasvim očekivano da su picerije Beograd fokus stavile na različite vrste pica. I to jeste istina, ali samo donekle.
Iako se u ponudi nalaze i čuvena Margarita, ali i Kaprićoza ili pica sa kulenom, te specijaliteti kuće i mnoge druge vrste pica poput Kvatro formađi, Kvatro stađone i drugih, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da picerije Beograd zapravo imaju mnogo bogatiju ponudu.
Neke od njih gostima nude mogućnost da uživaju u ukusima fenomenalne sicilijanske fokače, filovane najčešće šunkom, kačkavaljem i pečurkama, ali i paradajzom i pavlakom, te drugim kombinacijama namirnica, te da isprobaju i druge specijalitete italijanske kuhinje, koji su bazirani na testeninama, uz dodatak čuvenih italijanskih sireva, pršute i drugih namirnica specifičnih za tu zemlju.
Pored toga, u ponudi su i picerije Beograd koje nude svojim gostima sendviče pripremljene od originalnih italijanskih sastojaka, ali i čuvene italijanske bruskete, dok je u takvim picerijama gostima na raspolaganju i izuzetno veliki izbor sireva i pršuta.
Svakako da su mnoge picerije Beograd proširile svoju ponudu, pa osim obrok salata, koje imaju autenticni italijanski ukus, zahvaljujući sastojcima koji se za njihovu pripremu koriste, u ponudi se nalaze i jela od mesa, kao i deserti, poput profiterola ili tiramisua, ali i čokoladnog suflea i drugih poslastica.
Uzevši u obzir da se u ponudi nalaze brojne picerije Beograd, treba naglasiti da ima i onih koje svojim gostima nude uslugu dostave na kućnu adresu. U nekima od njih su čak angažovani i kuvari iz Italije, kako bi gosti imali priliku da u potpunosti uživaju u autentičnim italijanskim ukusima.
Ne samo da mogu uživati u ukusu pica Vesuvio, Vulkana ili Fungi, odnosno pica Vegetariana, Kaprićoza i drugih, nego pojedine picerije Beograd nude svojim gostima i priliku da isprobaju kako izgleda pohovani kačkavalj, odnosno pileći file u susamu ili pohovani pileći file u jednom italijanskom restoranu. Naravno da imaju u ponudi i čuvene lazanje, ali i italijanske piroške, te različite vrste pasti, poput Karbonara, Kvatro formađi, Bolonjeze ili Milaneze špageta i sličnih.
Ipak, koliko god da imaju obimnu ponudu, mnoge picerije Beograd su fokusirane na pripremu italijanskih pica, ali ono što je posebno važno naglasiti jeste da mnogi takvi ugostiteljski objekti nastoje da se na neki način izdvoje u odnosu na druge, a to većina njih čini kroz čuveni specijalitet kuće. Obično je to pica koja sadrži najviše sastojaka pažljivo odabranih, kako bi gostima ponudila autentično iskustvo i uživanje u fenomenalnim ukusima italijanske kuhinje.
The post Otkud picerije u Beogradu i kako je uopšte nastala čuvena italijanska pica? first appeared on Beautiful Serbia.
Nastavak na BeautifulSerbia.info...