Otkrijte luksuz u Dubaiju

Izvor: Objava, 25.Jun.2014, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrijte luksuz u Dubaiju

Na samo malo više od 5 sati leta sa beogradskog aerodrome Nikola Tesla, svetlucava pustinjska prestonica Dubai čeka na vas. Šoping u glamuroznoj Fashion Aveniji u šoping centru „The Dubai Mall”, iznajmljivanje luksuzne jahte ili opuštanje pored bazena jednog od brojnih gradskih hotela sa pet zvezdica vas sigurno neće razočarati. Sa beskrajnom ponudom osunčanih plaža i pejzažom kojim dominira najviša građevina na svetu, Burj Khalifa, Dubai poseduje nešto uzbudljivo na svakom ćošku. Sa tri leta nedeljno iz Beograda, nikada nije bilo lakše doći do ovog pustinjskog grada.
Šoping dok ne padnete s nogu: Dubai se smatra rajem za šoping i to iz opravdanih razloga; on je dom velikog broja svetski poznatih šoping centara, kao i poznatom festivalu šopinga. Ovaj događaj traje od 3. januara do 3. februara. pa će poseta gradu u ovom periodu značiti i pregršt ponuda u prodavnicama i događaja upriličenih širom grada.
• Otkrijte šoping centre: „The Dubai Mall” je šoping centar koji morate posetiti; Posetite Fashion Aveniju, posebno prilagođenu zonu posvećenu visokoj modi koja se može pohvaliti najvećom kolekcijom modnih brendova pod jednim krovom na svetu. Ona ima svoj VIP ulaz koji vodi pravo do najekskluzivnijih brendova, uključujući: Šanel, Gucci i Armani. Alternativno, na drugom kraju grada nalazi se BurJuman, poznat kao rezidencija visoke mode. Neskromno se može pohvaliti jednom od najboljih kolekcija luksuznih trgovačkih brendova u svetu. Saks Fifth Avenue, Dior, Louis Vuitton i Fendi, da pomenemo samo neke – nalaze se pored popularnih brendova kao što su Zara, Mango, Reiss, Gap, Guess i Esprit.

• Promuvajte se sukom: Za autentično arapsko šoping iskustvo posetite zlatni Suk u delu grada koji se zove Deira, gde žuti metal sija sa prozora desetina prodavnica koje se nalaze sa obe strane uličice. Zlato ima obično između 18 i 24 karata i postoje strogi propisi koji obezbeđuju autentičnost. Grupa Dubai Gold and Jewellery postavlja dva puta dnevno cenu, a komadi se prodaju po težini, ali je ipak važno da se cenjkate. Ako želite da kupite zlato u udobnosti klima uređaja, Dubai Mall poseduje sopstveni zlatni suk u prizemlju. To je najveći svetski zatvoreni kompleks te vrste sa više od 200 prodavnica širom dvorišta i hodnika sa arapskom dekoracijom.

Opustite se i odmorite: Dubai je dom niza suncem okupanih plaža, fantastičnih hotelskih objekata i odlične usluge, što ga čini idealnim mestom za odmor posle napornog šopinga.

• Posetite plažu: Posetite plažu u kvartu Jumeirah Beach Residence, najpopularnijoj javnoj plaži Dubaija, postavljenoj u sred vreve grada. Sa zlatnim peskom i pogledom na luksuznoi veštačko ostrvo Palm Jumeirah, to je idealno mesto za opuštanje na suncu.

• Iznajmite luksuznu jahtu: Odvedite svoju voljenu osobu da uživa u divnom pogledu na obalu Dubaija sa luksuzne jahte. Brojne kompanije nude najrazličitija plovila, koja variraju u veličini i dizajnu, izbor je vaš.

Gde jesti: Kulinarska scena Dubaija je jedna od najraznovrsnijih na planeti. Oko 180 različitih nacija živi širom emirata, pa možete isporbati ukuse iz čitavog sveta dok ste na putovanju.

• Posetite Rhodes Mezzanine u hotelu Grosvenor House za klasična britanska jela sa francuskim dodirom, koja priprema poznati kuvar sa Mišelinovom zvezdicom, Gary Rhodes. Smela mešavina baroka i modernizma čini ovaj restoran delom savremene umetnosti, ali to ne umanjuje fokus na ukusnu hranu. Počnite sa jastogovinom i školjkama sa holandez kavijarom pre prelaska na goveđi file sa salatom punjenom kuglicama od goveđeg repa. Pečena jagnjetina sa bobom i ovčijim mesom još je jedan favorit, ali ostavlja prostora za finale Bread&Butter puding.

• Uđite u restoran Cavalli Club Restaurant & Lounge u delu Fairmont Dubai i diviti se jedinstvenom stilu dizajnera veterana Roberta Kavalija. Od zebra printa na stolicama preko blistavih lustera, jastuka, posuđa i pribora za jelo, uronite u luksuzni dizajn ovog restorana, dok uživate u ukusnoj kuhinji. Najbolje u meniju uključuje starinske kavijare, ostrige i ručno sečen karpaćo poslužen sa sveže mlevenim biberom i ananasom. Vegetarijanci bi trebalo da probaju sicilijanske arancine servirane sa sosom od paradajza ili paradajzom sušenim na suncu, raviole punjene bundevom i orasima prženim u maslacu žalfije. Žudite i za nečim slatkim? Probajte čokoladni fondan sa sladoledom od vanile i meda za vrhunski desert.

• Iskustvo bez premca je pogled koji se pruža dok večerate u At.mosphere, koji se nalazi na 122. spratu najviše zgrade na svetu, Burj Khalifa. Bilo da se odlučite za ručati u delu „The Grill” ili se opustite u delu „The lounge”, ovo iskustvo će stvoriti uspomene koje traju ceo život.

Gde ostati: Osetite pesak između prstiju kada odsedate u hotelu One&Only Royal Mirage. Ovaj prestižni hotel sa pet zvezdica na obali pruža izuzetnu uslugu, divan pogled i prvoklasne pogodnosti u prelepom ambijentu sa arapskom tematikom i bogatim zelenim dvorištem i baštama živih boja. Alternativno, povucite se u svet elegancije u Armani Hotelu u Dubaiju, prvom hotelu na svetu koji je dizajniraoi razvio Đorđo Armani. Hotel je deo legendarne građevine Burj Khalifa i ima 160 luksuznih soba i apartmana za goste, šest restorana, ekskluzivne prodavnice i spa centra svetske klase. Za krajnji ugođaj, rezervišite Armani Dubai apartman. Nalazi se na 39. nivou, što otvara slikovit pogled na Arapsko more, ima dve prostrane spavaće sobe i kupatila, trpezariju, dve dnevne sobe, teretanu i privatni studijo. Tu su i potpuno opremljeni iPod uređaji sa knjigama koje je izabrao Đorđo Armani lično.

Koliko košta: Nacionalna valuta Ujedinjenih Arapskih Emirata je dirham (AED) koji vredi oko 23 dinara ili 0.27 američkih dolara. Novčanice su od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1.000 dirhama, kao i kovanice od 25 i 50 centi i 1 dirhama.
Kada ići: Od sredine oktobra do sredine aprila, vreme u Dubaiju je idealno sa plavim nebom i prosečnom temperaturom od oko 28 stepeni, ali zahvaljujući mnoštvu prilika za zabavu u zatvorenim klimatizovanim prostorima, nećete pogrešiti ni ako ga posetite i tokom čitave godine.

Informacije o letovima: Kompanija Flydubai jedini je avioprevoznik koji iz Beograda leti direktno za Dubai, tri puta nedeljno četvrtkom, petkom i subotom. U toku leta, putnici iz Srbije mogu uživati u nagrađivanom infotejnment sistemu, sa preko 1.000 časova neprekidne zabave koja obuhvata najnovije HD filmove bolivudske i holivudske produkcije. E-ćitač kompanije Flydubai nudi pristup ka 53 dnevne novine na sedam jezika i obuhvata vodeće međunarodne naslove, kao što je Wall Street Journal. International Herald Tribune i Asharq Al Awsat dostupni su i u biznis i u ekonomskoj klasi.

Kompanija Flydubai predstavila je svoj novi brend identitet na ATM sajmu (Arabian Travel market) održanom u maju, što oslikava duh ovog prevoznika koji omogućuje i trgovinu i turizam. Evolucija Bbrenda je izgrađena na pouzdanosti i konzistentnosti kroz korisničko iskustvo i unapređena je inovacijama vidljivim i u ekonomskoj i biznis klasi.