Otkazani letovi zbog vulkana

Izvor: B92, 03.Nov.2010, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazani letovi zbog vulkana

Najopasniji vulkan u Indoneziji naterao je medjunarodne aviokompanije da danas otkažu letove na obližnje aerodrome jer su lava i oblaci dima zacrneli nebo.

Izvor: Tanjug


Naučnici upozoravaju da spora erupcija Merapija može potrajati sedmicama kao "maraton a ne sprint".

Vulkan Merapi usmrtio je prošle sedmice 38 osoba i naterao vladu da danas naredi aviokompanijama da biraju takve putanje koje će zaobići oblake guste i tamne prašine prilikom poletanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sletanja.

Malezijska kompanija "Air Asia" i singaporska aviokompanija "Silk Air" suspendovale su nekoliko medjunarodnih letova ka mestima DŽog Džakarta i Solo, oba udaljena 20 kilometara od vulkana.

Nakon prve velike eksplozije 26. oktobra bilo je još 10 jakih erupcija Merapija a danas je bilo samo tri manjih.

Oko 70.000 stanovnika obližnjih sela evakuisano je.

Pored problema sa vulkanom Indonezija se istovremeno bori sa cunamijem koji je opustošio prošle sedmice udaljeni lanac ostrva.

Ove dve katastrofe u različitim delovima zemlje odnele su živote skoro 470 osoba, prenosi AP.

Indonezija je veliki arhipelag na kome živi 235 miliona ljudi i u njoj se često dogadjaju zemljotresi i vulkanske erupcije jer se nalazi na pacifičkom "prstenu vatre".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.