Ostrvo Sark - Poslednji feudalni posed u Evropi

Izvor: Prva.rs, 13.Apr.2016, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostrvo Sark - Poslednji feudalni posed u Evropi

Sark je malo ostrvo u jugozapadnom delu La Manša. Pripada Kanalskim ostrvima i deo je bejlifa Gernzi i ima površinu od 5,45 km2.
Na ostrvu nema automobilskog saobraćaja, a dozvoljene su samo kočije, bicikli, traktori i bagiji na baterije ili motorizovani bicikli za stare ili onemoćale osobe. Putnici i roba stižu trajektom sa Gernzija i prevoze se od pristaništa vozilima koja vuku traktori. Glavni izvori prihoda Sarka su turizam, nauka i finansije.
Ostrvo Sark je do 9. aprila 2008. >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << bilo uređeno kao feud, kada je ukinulo poslednji preostali feudalni sistem u Evropi. Ipak Džon Majkl Bemont i dalje ima titulu gospodara.

Naime, politički, ostrvo je deo poseda britanske krune, ali ga je engleska kraljica Elizabeta I. dalakao feud prvom gospodaru još u 16. veku. Budući da je položaj gospodara nasledan, do danas su se, jedan za drugim, izređala čak njih dvadesetdvojica.
Džon Majkl Bemont postao je 22. po redu gospodar Sarka još 1978. godine, nasledivši tu funkciju od svoje bake. Zakleo se na odanost britanskoj kraljici Elizabeti II. kad je posetila njegovo ostrvo (ona je njegov suveren).
Zanimljivo je da Sark nije deo Europske unije i da ne pripada Ujedinjenom Kraljevstvu, nego je samo podložan britanskoj kruni.
Političkom reformom 2008. godine pokušano je ukidanje ostataka feudalizma na Sarku. Naime, uvedeno je demokratsko biranje zastupnika za parlament Sarka. Isto tako, gospodar je izgubio neka od svojih specifičnih feudalnih prava. Npr. ukinuto mu je pravo da jedini na ostrvu drži nekastrirane pse. Ipak, do danas je gospodar zadržao pravo da jedini na ostrvu drži golubove.
Po proceni iz 2013. na ostrvu živi oko 600 stanovnika.
Izvor: Wikipedia/povjest

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.