Izvor: SrbijaZaTebe.rs, 04.Dec.2018, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlike arhitekture Srbije u odnosu na Zapadnu Evropu

Kako je Srbija deo jugoistočne Evrope, a imala je i burnu istoriju tokom koje su se preplitali stilovi najrazličitijih naroda , ne čudi što se srpska arhitektura razlikuje se od one na Zapadu po mnogo čemu.
Međutim, pre nego što počnemo priču o srpskoj arhitekturi koja je mnogima, pogotovo turistima sa Zapada, fascinantna, valjalo bi napomenuti da ne možemo govoriti o ovom “srpskom” arhitektonskom stilu kao jedinstvenom, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaZaTebe.rs << homogenom pojmu. Vojvodina, Južna Srbija, kao i centralna, pre svega Beograd, odlikuju se potpuno drugačijim stilom u građevini.
Svakako, možemo uvideti neke arhitektonske elemente i stilove koje na Zapadu nećemo sresti, pa u nastavku teksta pročitajte neke odlike po kojima se ovi arhitektonski stilovi razlikuju od Zapadnih.
Neponovljivi arhitektonski stil srpskih manastira Srpski manastiri ne samo da su atrakcija i znamenitost od velikog kulturološkog, religijskog i istorijskog značaja za Srbiju , već se i odlikuju specifičnom estetskom izuzetnošću koja se ne može videti u Zapadnoj Evropi.
Raški stil, kao i moravski stil, Vardarski stil (srpsko-vizantijski), kao i Moravski stil oplemenili su manastire širom Srbije i na taj način učinili značajan iskorak od arhitekture Zapada. Tako su manastir Žiča, Mileševa , Morača i Pećka patrijaršija uređeni u karakterističnom, Raškom stilu, dok su manastiri Ravanica, Ljubostinja , Kalenić i Resava predstavnici Moravskog stila.
Manastiri su neki od simbola Srbije, predstavljaju našu najveću istorijsku baštinu, a obavezno je obići ih - kako za građane Srbije, tako i za turiste. Ono što je sigurno je da se slični stilovi gradnje na Zapadu ne mogu naći, pa smo po ovome vrlo jedinstveni, a možemo da budemo i itekako ponosni.
Socijalistička gradnja čini Beograd jedinstvenim Kada se radi o srpskoj prestonici, ova metropola je mesto koju odlikuju brojni arhitektonski stilovi, neki od najzastupljenijih su nulti stil, secesija, klasični, kao i moderni. Sem ove mešavine koja Beograd čini izuzetno zanimljivim i jedinstvenim gradom, samoupravni socijalizam koji je decenijama bio jedina ideologija na ovom prostoru u prošlom veku, i u arhitekturi je ostavila značajan trag!
Socijalistički stil, u umetnosti često nazvan i socrealizmom, vrlo je rasprostranjen širom država bivše Jugoslavije, ali može se reći da je ipak u Beogradu to najočiglednije. Simboli Beograda, kao što su Zapadna kapija Beograda (Geneks kula), Istočna kapija Beograda, Palata Federacije (ex SIV), kao i mnogo beogradskih fakulteta ( Mašinski, FPN..) pravi su reprezenti upravo ove gradnje.
Zanimljivo je da je Novi Beograd , jedan od najmodernijih delova grada, zamišljen upravo kao deo grada “ po meri svakog čoveka iz socijalizma”. Ovo je bio jedan od najvažnijih projekata tog vremena, pa i danas ovim delom grada dominira upravo socrealizam, koji retko gde na Zapadu možete videti, pa Novi Beograd čini jedinstvenu mešavinu moderne i socrealizma u gradnji.
Za izgradnju ovih objekata korišćene su tvrde konstrukcije, a za mnoge montažne i druge korišćene su i čelične konstrukcije u građevinarstvu koje su tada bile vrlo popularne, a danas su metalne konstrukcije još popularnije i na samom Zapadu. Zanimljivo je istaći da je upravo Zlatnu Gazelu za ovu godinu osvojila domaća firma koja, između ostalog nudi i izgradnju čeličnih konstrukcija. Treba li pominjati onda inspiraciju i uticaj ovakvog pristupa građevinarstvu? Naravno, u današnje vreme najveći građevinski poduhvati, pre svega se tiču velikih stambenih celina, a još više velikih trgovinskih i retail programa.
Orijentalni stil čini Srbiju posebno šarmantnom Turci su Srbijom vladali skoro 500 godina, pa ne čudi što je za ovih 5 vekova ostvaren značajan uticaj na izgled arhitekture Srbije . Južna Srbija, kao i delovi Beograda, značajno su “pogođeni” ovim uticajem, dok Vojvodina nije imala dodirnih tačaka sa ovim stilom, već je više podsećala na Austrougarsku i Zapad čiji je deo bila. Tako je i danas. Ova dva potpuno drugačija stila karakteristična su za Sever i Jug Srbije.
Mnogi objekti oko simbola Niša, Niške tvrđave, su upravo poreklom iz perioda vladavine Turaka, kao i mnogi drugi simboli Južne Srbije. Sem toga, i Kalemegdanska tvrđava, najveći simbol Beograda, zaostavšitna je iz ovog perioda, a dobro je poznato da su i mnogi parkovi, kao što je Tašmajdan, takođe orijentalnog karaktera. Ovo je jedna od stavki koja takođe pravi veliku razliku između srpske arhitekture i one Zapadne.
Sem navedenih znamenitosti, stilova i građevina koja karakterišu Srbiju i čine je jedinstvenom, i sam sklop svih ovih elemenata itekako je zanimljiv, lep i unikatan. Zato, temeljno istražite svoj grad i zemlju, upoznajte je i nema sumnje da ćete se oduševiti, a turisti sa Zapada sigurno će takođe biti izuzetno lepo iznenađeni ovim nezaboravnim arhitektonskim miksom - srpskim stilom!

Nastavak na SrbijaZaTebe.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaZaTebe.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaZaTebe.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.