Od kuhinje do aviona

Izvor: Vesti-online.com, 17.Sep.2018, 04:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od kuhinje do aviona

Svi koji lete avionom reći će da klopa u vazduhu nije baš najukusnija, a nakon što ovo pročitaju više neće želeti ni da je okuse.

Hranu u avionu nam uvek serviraju sa nalepnicom "sveže". Ali, da li je zaista tako? Da li ste se ikada zapitali gde i kako pripremaju obroke koje nam serviraju tokom leta, pogotovo kada putujemo "preko bare".

Kuvar Gordon Remzi, koji je više od 10 godina pripremao hranu za aviokompanije, otkriva da ništa nije tako sveže i divno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kao što nam se servira.

Bilo da sedite u prvoj ili ekonomskoj klasi, hrana vam stiže sa istog izvora - ogromne kuhinje koja se nalazi u blizini aerodroma i koju utovaraju u letelicu pred polazak. Neke od tih kuhinja spremaju klopu za čak 260 avio-kompanija, a neretko na dnevnom nivou isporuče i po 25.000 obroka! Same cifre vam govore da nije baš da se previše trude kada krčkaju svakakve "specijalitete" za avion. Ketering centar u Emiratima često isporuči i 170.000 obroka na dan.

- Nije kvalitet hrane izazov, već je izazov da toliku količinu hrane proizvedete i ubacite u avion-kaže Remzi.

Iako na svim kutijama koje nam stjuardese spuste na stočić tokom leta piše "sveže", znajte da to nije baš tako, s obzirom da se većina tih obroka sprema 12 do 72 sata unapred.

- Ono što treba da znate jeste da ta hrana može i po pet dana da stoji u frizu pre serviranja i da i dalje odgovaram propisanim standardima-izjavio je.

Mnogi će reći da uvek mogu da pojedu samo zemičke i keksiće koje dobiju i tako izbegnu trovanje, ali ne znaju da se i ti keksići i zemičke i salate vuku po podu i prljavim kargo kolicima pre nego što konačno budu ubačeni u avion. Po patosu se vucaraju i plastični escajg i čaše koje koristite tokom leta.

Ukoliko putujete daleko i u avionu provodite više od pet sati neretko vam služe i topla jela. To sigurno nije ukrčkano malo pre u kuhinji. Naprotiv, topla jela prave u ogromnim posudama a potom ih sipaju u mala pakovanja nakon čega idu u duboko zamrzavanje. Tačnije na stotine kutija za 90 minutra zamrznu i unose u avion. Topli obrok koji vi dobijete je samo podgrejan u mikrotalasnoj na velikoj temperaturi.

I za one koji misle da ih put u biznis klasi štiti od svega i obezbeđuje im prvoklasnu uslugu, pa, Remzi poručuje da se varate. Ističe da se i u toj klasi servira ista ona hrana koja je pravljena u istoj onoj kuhinji pored aerodroma - samo vam je usluga lepše predstavi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.