Od jeseni po pasoš u poštu

Izvor: B92, 27.Maj.2010, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od jeseni po pasoš u poštu

Na šalterima četiri pošte u Beogradu građani će od juna moći da podignu izvode iz matične knjige rođenih, a već od septembra biće im omogućeno da u tim poštama izvade biometrijsku ličnu kartu i pasoš. Ako ovaj pilot-projekat zaživi, građani će na poštanskim šalterima moći da izvade i vozačke dozvole i registarske tablice.

Izvor: 24 sata


Pilot-projekat u junu biće sproveden u Glavnoj pošti u Takovskoj ulici, pošti na Banovom brdu, u Vasinoj ulici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i u Zemunu.

- U tim poštama biće napravljeni posebni šalteri, tako da to neće uticati na rad ostalih redovnih šaltera u poštama. Za početak je predviđeno da se izdaju samo izvodi iz matičnih knjiga, a od septembra bi trebalo da radnici pošte na tim šalterima izdaju i biometrijske lične karte i pasoše. Dakle, građani će po tu uslugu, umesto u MUP, moći da dođu i u poštu - kaže za „24 sata" Goran Ćirić, generalni direktor JP „Pošte Srbije".

Pošte Srbije ovaj projekat pokreću i u drugim gradovima u Srbiji, a plan je da se u naredne dve godine pokrije 1.500 pošta u 173 opštine i 23 grada.

- Računarski sistem sa potrebnim kapacitetima je instaliran i postoji velika baza podataka, umreženi su sistemi, ali da bi sve funkcionisalo, neophodna je i tehnološka oprema, koju će nabaviti Ministarstvo unutrašnjih poslova. Mi planiramo da takvim sistemom pokrijemo čitav Beograd, ali o dinamici rada i vremenu koje je potrebno da se to desi još uvek ne možemo da pričamo, jer to zavisi i od MUP i njihovih sredstava - kaže naš sagovornik.

Na tim šalterima radiće matičari lokalnih samouprava i službenici MUP koji će dobiti sertifikat posle obuke. Prema Ćirićevim rečima, ako taj sistem zaživi, moći će da si iskoristi i za druge „masovne poslove", kao što su izdavanje vozačkih dozvola i registarskih tablica.

- Pošte Srbije ovim pilot-projektom žele da izađu u susret građanima, a imamo u planu da postanemo univerzalni administrativni kanal koji će moći da obavlja i druge slične masovne poslove - kaže Ćirić.

I dalje dugački redovi u policijskim stanicama

U svim beogradskim opštinama velike su gužve za izdavanje pasoša i ličnih karata. Redovi ispred policijskih stanica formiraju se još od tri sata posle ponoći. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić nedavno se izvinio svim građanima zbog velikih gužvi i rekao da je udvostručen broj mesta za izdavanje dokumenata, ali da je jedan od problema i nedostatak prostora. U Srbiji je za samo dve godine izdato blizu dva miliona pasoša, a toliko ih je izdato i tokom prethodnih deset godina.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Od jeseni i po pasoš

Izvor: Danas, 27.Maj.2010

Na šalterima četiri pošte u Beogradu građani će od juna moći da podignu izvode iz matične knjige rođenih, a već od septembra biće im omogućeno da u tim poštama izvade biometrijsku ličnu kartu i pasoš. Ako ovaj pilot-projekat zaživi, građani će na poštanskim šalterima moći da izvade...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.