Naučnici objasnili mučninu na putu

Izvor: B92, 20.Avg.2016, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici objasnili mučninu na putu

Putovanje u nama izaziva mučninu jer moderni prevoz zavarava mozak da smo otrovani, tvrde neuronaučnici.

Boravak u automobilu, vozu, na brodu ili u avionu šalje kontradiktorne signale mozgu koje izazivaju reakciju nalik onoj kakva se javlja kad je čovek otrovan. Dr Din Burnet sa Univerziteta Kardif rekao je da se osećaj mučnine javlja jer mozak misli da telo treba da izbaci toksine kroz povraćanje.

Zapravo se radi o tome da mišići mozgu šalju jednu informaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (prema kojoj se telo ne kreće), a uši drugu (one osećaju pokret u prevoznom sredstvu). Dr Burnet je rekao da telo još nije dovoljno evoluiralo da bi se nosilo s osećajem vožnje prilikom čega se telo pomera bez da samo proizvodi pokrete.

‘Kad smo u vozilu kao što je auto, voz ili posebno brod, zapravo se fizički ne pomerate. Mišići govore da su u stanju mirovanja. Sedite li u brodu, posmatrate statično okruženje pa ni oči ne dobijaju informaciju da se krećete. Međutim, tečnost u uhu poštuje zakone fizike, a ona se na neki način pomera na sve strane jer se zapravo i vi pomerate. Tako mozak prima kontradiktorne poruke. Od mišića i očiju dobija poruke da su u stanju mirovanja, a senzori za ravnotežu šalju suprotne informacije. Kad to stavimo u kontekst evolucije, jedina stvar koja može uzrokovati takvo osećajno neslaganje je neurotoksin ili otrov. Zato mozak misli da je otrovan, a prva stvar koju će u tom slučaju pokušati da uradi jeste da se reši otrova - povraćanjem.’

Objasnio je da čitanje u automobilu još pogoršava taj osećaj mučnine jer su oči fokusirane na vrlo malen, statičan prostor i ni na koji način ne šalju mozgu poruku o kretanju.

Osećaj mučnine po toj se logici može umanjiti gledanjem kroz prozor jer time ipak pokazujemo mozgu da se krećemo.

Pričajući o svojoj novoj knjizi ‘Mozak idiot: šta vaša glava zapravo radi’, Burnet je za Daily Mail rekao da se s vremenom i godinama mozak prilagodi i uspešnije prepoznaje suptilne signale dok su deca podložnija putnim mučninama jer im se mozak još uvek razvija.

Još uvek nemaju odgovor na pitanje zašto neki ljudi pate od mučnina tokom putovanja, a neki ne, ali postoji još neodgovorenih pitanja vezanih za uticaj modernog života na mozak. Na primer, džet-leg je takođe reakcija mozga na dezorijentaciju koja se javlja prelaskom u drugu vremensku zonu i promenu dana/noći.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog čega nam je muka kada putujemo?

Izvor: Radio 021, 21.Avg.2016, 11:11

Putovanje u nama izaziva mučninu jer moderni prevoz zavarava mozak da smo otrovani, tvrde neuronaučnici...Boravak u automobilu, vozu, na brodu ili u avionu šalje kontradiktorne signale mozgu koje izazivaju reakciju nalik onoj kakva se javlja kad je čovek otrovan. Dr Din Burnet sa Univerziteta Kardif...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.