Namerno potopljen brod iz filma Savršena oluja (VIDEO)

Izvor: B92, 11.Maj.2017, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Namerno potopljen brod iz filma "Savršena oluja" (VIDEO)

Brod koji je slavu stekao kroz knjigu i film "Savršena oluja" namerno je potopljen kod obale Nju Džersija, kako bi postao deo veštačkog grebena.

"Tamaroa", 62 metra dugi brod Obalske straže, potopljen je na oko 61 kilometar od obale Kejp Keja u Nju Džersiju, na dubinu od oko 36 metara.

Brod je prethodno ispražnjen, iz njega je uklonjena sva stolarija, izolacija i očišćen je od goriva i drugih tečnosti. "Tamaroa" je prvi put zaplovila 1934, pod imenom "Zuni" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i učestvovala je u II svetskom ratu tako što je vukla brodove oštećene u borbi preko Pacifika.

U obalsku stražu je prebačena 1946. i tu je pod novim imenom nastavila da služi sve do 1994. Najznačajniju misiju ovaj brod je imao kada je 1991, po veoma jakoj oluji i talasima visokim 12 metara, njegova posada uspela da spase tri osobe sa jedrilice pred potonućem i četiri člana posade helikoptera Nacionalne garde koji je takođe krenuo u akciju spasavanja.

Ovi događaji opisani su u knjizi Sebastijana Jungera "Savršena oluja" iz 1997, a istoimeni film u kome glavnu ulogu igra Džordž Kluni doneo je "Tamaroi" svetsku slavu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VIDEO: Namerno potopljen brod iz filma "Savršena oluja"

Izvor: Radio 021, 11.Maj.2017

Brod koji je slavu stekao kroz knjigu i film "Savršena oluja" namerno je potopljen kod obale Nju Džersija, kako bi postao deo veštačkog grebena..."Tamaroa", 62 metra dugi brod Obalske straže, potopljen je na oko 61 kilometar od obale Kejp Keja u Nju Džersiju, na dubinu od oko 36 metara...Brod je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.