Najšarmantniija mesta na svetu! Savršena, a ipak stvarna i moguća...

Izvor: Prva.rs, 11.Mar.2014, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najšarmantniija mesta na svetu! Savršena, a ipak stvarna i moguća...

Ovi gradovi koji su kao iz nekog najlepšeg sna zaista postoje. Neke su turisti širom sveta već otkrili te je šetanje kroz njih gotovo nemoguće, a drugi su pak i dalje skriveni i samo retki za njih znaju.
Ovo je 10 najšarmantnijih gradova na svetu...
Burano, Italija

Burano je ostrvo koje poput Venecije ima kanale. S obzirom da je kanalima ovo ostrvo ispresecano na manje delove, može se smatrati i arhipelagom. Ono je oko sedam kilometara udaljeno od Venecije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << ima oko četiri hiljade stanovnika. Poznato je po čipkarstvu  i šareno obojenim kućama u kojima stanuju ili pak letuju mnogobrojni poznati umetnici.
Oia, Santorini, Grčka

Santorini je grčko ostrvo u Egejskom moru i jedno je od najslikovitijih, najpoznatijih i turistički najposećenijih destinacija u Grčkoj. Na BBC-jevoj listi najlepših ostrva na svetu Santorini je zauzeo prvo mesto. Selo Oia je najpoznatije od svih mesta na Santoriniju, a proglašeno je za najlepše turističko selo na planeti. Poznato po svom mirnom životu, belim kućama i fantastičnom zalasku sunca.
Kolmar, Francuska

Kolmar je grad u severoistočnoj Francuskoj u regionu Alzas.  Njgova glavna karakteristika je očuvani stari grad, ali i arhitektonski spomenici i muzeji.  Klima je veoma povoljna, ima dosta sunčanih dana dok godišenje u proseku padne svega 550 mm kiše što je pogodno za uzgajanje vinove loze. Kolmar se zato smatra prestonicom alzaškog vina. U njemu su rođeni značajni umetnici: slikar i grafičar Martin Šongauer i skulptor Frederik Bartoldi, autor Kipa slobode u Njujorku.
Tasilak, Grenland

Gradić Tasilak sa oko dve hiljade stanovnika smešten je na istoku Grenlanda. Raj je za sve one koji vode prirodu jer ga krasi obijlje endemskih vrsta biljaka. Nalazi se na fjordu i okružen je planinama dok kroz njega protiče i mala reka. Ovaj gradić idealno je mesto za sve one koji uživaju u prirodi i vole duga pešačenja.
Huskar, Španija

Malo andaluzijsko selo Huskar ima svega 200 stanovnika, a postalo je poznato kada jezbog potrebe snimanja filma o Štrumpfovima celo ofarbano u plavo. Zbog velike navale turista nakon toga, stanovnici ovog mesta izglasali su da žele da ono takvo i ostane. Dozvolu za to su tražili od regionalne vlade ali i lokalnog biskupa jer je ofarbana i stara seoska crkva. Tokom vikenda i praznika u selu se održava "Mercapitufo", tj. "štrumpfovska pijaca", na čijim se tezgama prodaju predmeti vezani za popularne junake belgijskog crtača stripova Pejoa, kao i razni kulinarski specijaliteti. Svakog vikenda ovo selo poseti oko dve hiljade turista.
Gijeton, Holandija

Ovaj holandski gradić poznat je i kao "Holandska Venecija" jer se umesto puteva saobraćaj odvija preko mreže kanala. a danas uz kanale postoje i staze za bicikl. Kućice su veoma očuvane i uvek bogate cvećem, pa je zbog svog izgleda veoma popularna duristička destinacija. U ovom gradu je snimljena i čuvena komedija “Fanfare” 1958. godine, producenta Berta Haanstra.
Alberobelo, Italija

Alberobelo je neobičan gradić smešten u južnoj Italiji, oko 45 km južno od Barija. Njega krase bajkovite kuće iz 14. veka koje se nazivaju trulji, a izgrađene su od nepravilnog krečnjačkog kamena i bez imalo maltera. Na krovovima kuća nalaze se religiozni simboli dok se na vrhu svakog krova nalazi i šiljak koji se smatra obeležjem ovog grada. Ulice su uske, a na gotovo svakoj kućici nalazi se cveće. Alberobelo nije preplavljen turistima, njega uglavnom obilaze sami Italijani, a leti se u njemu održavaju mnogobrojni festivali.
Biburi, Engleska

Selo Biburi najpoznatije je selo u Engleskoj. Nalazi se na jugozapadu ove zemlje i to u okrugu Gločestešir. Glavna karakteristika sela Biburi jesu kamene kućice koje potiču iz 17. veka. Ono privlači veliki broj turista koji vole da uživaju u njegovom veoma neobičnom i bajkovitom izgledu.
Širakava, Japan

Planinsko selo Šriakava, nalazi se u oblasti Gifu u japanu. Okružuje ga gusta šuma dok kroz njega prolazi mala reka. Ovo selo poznato je po svojim specifiči planinskim kućicama i po mirnoći življenja zato su u njemu česti turisti koji vole šetnju i planinarenje, Širakava je zaštićena od strane UNESCO-a.
Halštat, Austria

Gradić kao sa razglednice. Halštat je smešten na obali istoimenog jezera, a kombinacija jezera, planine, reke i šume, ono je što Halštat čini posebnim. Halštat je prvi svetski poznat rudnik soli, a bio je i važno trgovačko središte. Do ovog bajkovitog gradića se do 19. veka moglo doći čamcem ili uzanom stazom, a kako bi se stvorili uslovi za njegovu izgradnju, velike stene razbijane su dinamitom. Danas je zbog svog neobičnog izgleda ovaj grad velika turistička atrakcija. Koliko su se u nenjega zaljubili turisti iz celog sveta govori i podatak da su Kinezi 2012. godine napravili njegovu kopiju, koja se nalazi u kineskoj provinciji Guangdong. 

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.