More na rate na sve načine

Izvor: B92, 06.Jul.2010, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

More na rate na sve načine

Svi građani koji se još nisu odlučili gde će da idu na letovanje, na jeftine aranžmane u agencijama mogu da zaborave, a ako nemaju keš za nešto skuplji aranžman, tu su specijalizovani potrošački turistički krediti. Ako se odlučite da idete u sopstvenoj režiji, tu su dinarski subvencionisani keš krediti ili nešto skuplje kreditne kartice.

Izvor: 24 sata


Najčešće pogodnosti koje nude agencije su popusti za rane uplate (first minute) i sniženja za rezervacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u poslednjem trenutku (last minute). Rane uplate su odavno prošle, dok za uplate u poslednjem trenutku treba biti avanturista i imati dosta sreće. Povoljna varijanta za aranžmane u agencijama su potrošački krediti.

Neke banke u svojoj ponudi imaju turističke kredite čija je jedina namena plaćanje turističkih aranžmana, ali u većini banaka je moguće dobiti klasičan potrošački kredit.

Istraživanje sajta krediti.rs pokazalo je da su kamate na turističke kredite indeksirane u evrima od 13,70 do preko 28,05 odsto na godišnjem nivou. Maksimalan rok otplate je 60 meseci, a kod nekih banaka potrebno je položiti depozit od 30 odsto. Kamatne stope na turističke dinarske kredite su od 16,79 do blizu 30 odsto na godišnjem nivou, a rokovi otplate su od šest do 60 meseci.

Moguće je letovanje otplatiti i pomoću kartice, ali skoro sve turističke agencije traže akontaciju u iznosu od 30 do 40 odsto od iznosa aranžmana, dok se ostatak iznosa može podeliti najčešće na tri do šest mesečnih rata. Tu su i čekovi, kao beskamatno plaćanje, ali do njih je u bankama izuzetno teško doći.

Da nije nedavno pokrenutih dinarskih subvencionisanih kredita, turisti koji putuju u sopstvenom aranžmanu bi bili u problemu. Tu su kreditne kartice kod kojih je minimalna mesečna otplata pet odsto duga, a na ostatak ide kamata od oko tri odsto, pa se pozajmice od 1.000 evra vraćaju godinama. Keš krediti u evrima su takođe nepovoljni, ali tu su subvencionisane dinarske pozajmice sa kamatom od 8,5 odsto, rokom od tri godine i maksimalnim iznosom od 300.000 dinara, gde se prve godine otplaćuje samo kamata, pa su i rate po nekoliko puta manje. Međutim, ovi krediti se otplaćuju tri godine, pa se postavlja pitanje kako na letovanje naredne godine.

I odmor u Srbiji na jeftini kredit

JEFTINO - Ukoliko želite da svoj letnji odmor provedete u Srbiji, a imate potrebu za kreditom, svakako najpovoljniji su subvencionisani krediti za domaće turističke aranžmane. Period otplate ovih kredita je tri godine sa počekom od godinu dana i kamatnom stopom od 7,5 odsto na godišnjem nivou.

Potrošački Krediti u evrima

Iznos 2.000 evra

EKS 20 odsto

Rok 12 meseci

Rata 185 evra

Kamata 23 evra

Subvencionisani keš kredit u dinarima

Iznos 200.000 din.

EKS 8,95 odsto

Rok 36 meseci

Rata (I god.) 1.492 dinara

Rata (II, III god.) 9.132 dinara

Kamata 37.072

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.