Mirna uvala postala ruglo

Izvor: B92, 08.Jan.2011, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirna uvala postala ruglo

Plaža Guvance zatvorena je već dvije godine. Okolno zeleno rastinje između kojeg je bio puteljak do plaže, sada je gotovo uništeno. Ostalo je po koje veliko drvo, a puteljak je prekriven zemljom, dok je ulaz na plažu sa šetališne staze zagrađen gomilom smeća

Izvor: Vijesti


Javno preduzeće „Morsko dobro" još razmišlja da li će ove godine Guvance, plažu ispod nezavršenog apartmanskog naselja „Astra Montenegro" na Zavali, uvrstiti u program za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovu godinu i izdati u zakup, čime bi nekada jedna od najljepših uvala ponovo vratila epitet najatraktivnijeg mjesta za kupanje, koji je godinama za nju važio.

Plaža Guvance zatvorena je već dvije godine. Otkad je „Miraks" i zvanično prije godinu i po napustio gradilište na Zavali, na kupalište je stavljen „katanac" jer ga „Morsko dobro" nije izdalo u zakup zbog blizine gradilišta i eventualne ugroženosti kupača.

Sada to isto kupalište, prema mišljenju mnogih, izgleda žalosno, a dio šetališta koje vodi do plaže i u čiju je izgradnju „Miraks" uložio više od pola miliona eura, potpuno je ruinirano.

Guvance je do prije nekoliko godina, kada je u zaleđu ruski „Miraks" kupio zemlju i time dobio na gazdovanje plažu, bilo kupalište koje je imalo specijalni tretman - jedino se za njega i Mogren plaćao ulaz.

U toku gradnje na desetina vila koje su „došle" čak do same plaže, kupalište nije bilo u funkciji, a ruski graditelji su ga prije nekoliko godina pretvorili u plažni bar.

Umjesto prepoznatljivog pijeska i azurnog mora, na njemu je izgrađena drvena konstrukcija sa ugostiteljskim objektom - „Miracle", koja je u noćnim satima pretvorena u diskoteku na otvorenom.

Odlaskom „Miraksa", plaža je precrtana iz ponude metropole turizma.

Okolno zeleno rastinje između kojeg je bio puteljak do plaže, sada je gotovo uništeno. Ostalo je po koje veliko drvo, a puteljak je prekriven zemljom, dok je ulaz na plažu sa šetališne staze zagrađen gomilom smeća.

Atraktivni mobilijar, kante, javna rasvjeta, te klupe u mahagoni drvetu, uništeni su, a obezbjeđenja koje je do prošle godine čuvalo stazu, te radnika zaduženih za održavanje čistoće, više nema.

Reklamni panoi „Miraksovih" investicionih poduhvata po cijelom svijetu, koji su „krasili" stazu, odnosno bili okačeni o inoks metalnu ogradu, isčupani su ili polomljeni.

Šetnja stazom više i nije sigurna jer iznad pojedinih mjesta, gdje je provalija do mora, ne postoji ograda.

Na samom mjestu gdje je nekada bio ulaz na plažu, odnosno odakle se silazilo do uvale, sada su postavljeni počupani panoi.

U svakom slučaju, zakupac koji bi se odlučio da ovog ljeta preuzme uređenje tog kupališta, imaće pune ruke posla kako bi Guvance uredio i vratio mu pređašnji izgled, mirne i skrivene uvale.

Nakon žurke, mjesec u pritvoru

Inspekcija zaštite prostora prije dvije godine intervenisala je na Guvancu, kada je „Miraks" za potrebe glamurozne žurke nasuo na desetine kubika stijena u more, kako bi napravio ponton. Tada je policija, zbog divlje gradnje, podnijela krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora Natalije Panine i ruske podružnice u Crnoj Gori. Sud joj je odredio jednomjesečni pritvor i započeo istragu.

Pod pritiskom javnosti, "Miraks” je u toku od sedam dana uklonio i posljednji kubik građevinskog materijala koji je nasuo na plažu i u more, čime je Guvance tada sačuvano od devastacije.

V.LAJOVIĆ

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.