Lozana, grad prirodnih boja

Izvor: B92, 24.Mar.2010, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lozana, grad prirodnih boja

Prestonica švajcarskog kantona Vaud nalazi se na Ženevskom jezeru. Lozana je živopisan studentski grad, turistička atrakcija, sedište Međunarodnog olimpijskog komiteta i dva velika univerziteta.

Na južnim švajcarskim nizijama, uz Ženevsko jezero, nalazi se gradić Lozana koji zovu još i švajcarski San Francisko i grad prirodnih boja. Ovde možete videti plavu boju jezerske vode u kojoj se kristalno odslikavaju ledeni vrhovi Alpa, vatrene zalaske sunca i raskoš zelenila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << blage kontinentalne klime.

U Lozani je sedište Međunarodnog olimpijskog odbora. Možete posetiti i Olimpijski muzej čiji je eksterijer savršeno stopljen s okolinom. Zgradu krase visoki, beli stubovi, međusobno nepovezani. Na četiri sprata i na više od 12.000 m² razgledajte slike, monografije i statue, doznajte sve o istoriji olimpijskih igara i o idejama slavnog začetnika modernih OI Pjera de Kubertena. Ulaznica košta oko 950 dinara. Katedrala Blažene Device Marije poznata je i najlepša gotička građevina u Švajcarskoj. Građena je tokom 11. i 12. veka, dok je glavni oltar ukrašen kipovima svetaca u 13. veku.

Nakon obilaska unutrašnjosti popnite se na kupolu odakle se pruža predivan pogled na grad i jezero. Ulaz je besplatan (www.grandesorgues.ch).

Uživanje za gurmane

Pivnica Brasserie du Chateau, u čijem su sklopu bar i restoran, idealno je mesto za opušten večernji izlazak. Probajte šest vrsta piva pravljenih prema viševekovnim tradicionalnim francuskim receptima. Jedno od njih je i svetlo pivo Ginger, a žene najčešće piju crveno pivo s brusnicom. Pivnica je otvorena samo u popodnevnim satima, od 17 časova do ranih jutarnjih sati na adresi Place du tunnel 1 (više na www.biereduchateau.ch). Cafe de Grancy u ulici Du Rond-Point 1 odredište je koje će odabrati ljubitelji vegetarijanske kuhinje. Vegetarijanski tanjir košta oko 1.100 dinara.

Uživajte u svežem sezonskom povrću sa žara začinjenom aromatičnim timijanom, šafranom i majoranom. Zbog velike gužve sto treba da rezervišete na vreme. Postoji i prostor za one koji žele da se osveže kafom i zaslade kolačićima od sira (više na www.cafedegrancy.ch). Obavezno probajte i ementaler mariniran u vinu i začinjen belim lukom.

Budući da je u Švajcarskoj raširen uzgoj žitarica i krompira, mnoga jela napravljena su od tih namirnica. Rendani, restovani, kuvani ili pečeni krompir, uz pohovani sir, prava je poslastica. U ovoj zemlji obožavaju sveže isceđen sok od jabuke. Možete ga naručiti u svakom kafiću gde ćete ga platiti oko 275 dinara.

Moda i elegancija

Kompanija Brunschwig, osnovana 1891. godine, ima u vlasništvu niz robnih kuća Bongénie-Grieder otvorenih diljem Švajcarske i Francuske.

Na www.bongenie-grieder.ch možete prelistati njihove najnovije kataloge. U tim robnim kućama naći ćete sve svetske brendove. Švajcarci kažu da je to mesto gde se susreću moda i elegancija.

Ova je zemlja poznata po finim čokoladama, a u Lozani je poznata čokolaterija koja je otvorena 1850. godine. Torta od sira, torta od pomarandže, kokos kuglice i praline (koštaju oko 550 din/100 g) samo su neki od slatkih proizvoda koje nudi. Osoblje će vam rado ispričati priču o tome kako je kakaovac stigao u Evropu. Čokolaterija je otvorena svakog dana osim nedelje od 9.30 do 18.30 časova. Postoji i on-line prodavnicu na www.chocolatsblondel.ch. U prodavnici Heidi možete kupiti suvenire, na primer posuđe, zidne satove, torbe sa švajcarskim simbolima (crvena podloga s belim krstom)... Više o ponudi na www.heidi-shop.com internet adresi.

Lisa u novom broju:

Moda: Donji veš podstič samouverenost

Ljiljana Blagojević: Nikad ne razmišljam o prošlosti

Dodatak: Zdrave dijete + fitnes saveti

Tema broja: Kako da skinete kilograme i vratite se u formu?

Inspiracija: Nove zvezde na muzičkom nebu

Mini kuvarica: Šnicle sa svih strana sveta

Lepota: Dočekajte prolće s novom bojom kose

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.