Livinjo - Raj skriven u brdima

Izvor: B92, 16.Jan.2015, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Livinjo - Raj skriven u brdima

Livinjo je raj za skijaše i snoubordere, decu i odrasle i pravi ski i šoping centar sa mnoštvom mogućnosti za zabavu i odmor. Ušuškan između dva masiva na samoj granici sa Švajcarskom, idealno je mesto za porodično skijanje sa ukupnom dužinom staza od 115 kilometara.

Smeštaj

Livinjo u ponudi smeštaja nudi 104 hotela i preko 1.000 apartmana. Cene, posebno za najam apartmana su prilično razumne, a usluga sasvim dobra. Većina hotela je mala i sa kategorizacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od dve i tri zvezdice. Od apartmana naročito hvaljeni su Loredana, Larice, Camana Veglija. U Livinju ima dosta tradicionalnih, opuštenih restorana, od kojih se mnogi nalaze u okviru hotela. Rustični restorani na Passo d’Eira i Trepalle su dobar izbor za predah.


Foto: Jakob Montrasio/Flickr.com

Livinjo je jedna od najvećih i najviših skijaških regija u Italiji. Nastao je od tri sela, koja su se vremenom spojila u jedinstvenu celinu, duž četiri kilometra dugačkog puta. Ovo izrazito skijaško mesto okruženo je sa obe strane padinama na kojima su mnogobrojne staze i ski-liftovi. Zahvaljujući nadmorskoj visini od 1.816 metara, Livinjo ima dovoljno snega tokom cele zimske sezone, ali je uprkos tome opremljen mašinama za proizvodnju snega na preko 80 odsto staza.

Za decu su tu snou-parkovi sa toboganima od snega, ski škole i raznovrsna animacija i takmičenja. Posebnu atrakciju predstavlja karting po zaleđenom jezeru Livinjo. Osim skijanja, dobra je ponuda i "Aprčs Ski" lokala, restorana, karaoke barova i diskoteka.

Treba znati i da Livinjo ima bescarinski status, pa se u gradu nalazi oko 200 djuti-free prodavnica. Mestom domininiraju male, drvene kuće napravljene u tradicionalnom stilu, što mu daje poseban šarm. Jedno od tri sela koje čine Livinjo, San Antonio je centralna lokacija zatvorena za saobraćaj i nešto najbliže centru što Livinjo ima, jer centar grada ne postoji u klasičnom smislu reči.

Osim San Antonija, druga dva sela su Santa Marija, severno i San Roko, malo dalje južno i uzbrdo. Od zanimljivosti treba svakako pomenuti i čuvenu prugu uskog koloseka koja spaja Tirano sa St. Moricom preko Bernina Pass, a putovanje vozom koji spaja ova dva grada je jedno jedinstveno iskustvo.

Skijalište je podeljeno na dva dela, Carosselo i Mottolino, koji su iste veličine. Livinjo ima 30 ski-liftova. Na Motollinu se nalazi i veliki snoubord park koji važi za jedan od najboljih u Evropi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pravi raj za skijaše i snoubordere

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jan.2015, 06:30

Livinjo je raj za skijaše i snoubordere, decu i odrasle i pravi ski i šoping centar sa mnoštvom mogućnosti za zabavu i odmor. Ušuškan između dva masiva na samoj granici sa Švajcarskom, idealno je mesto za porodično skijanje sa ukupnom dužinom staza od 115 kilometara...Livinjo je jedna od najvećih...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.