Laptop u prtljažniku je velika opasnost

Izvor: Mondo, 18.Maj.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laptop u prtljažniku je velika opasnost

Zabrana unošenja laptopa u putničke kabine aviona bi možda otklonila jednu bezbednosnu pretnju, ali bi donela drugu: mogućnost požara u prtljažnicima aviona.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock prtljag

  Bivši pilot i član britanskog Kraljevskog vazduhoplovnog društva Džon Koks, koji je više od decenije proučavao taj problem, rekao za BBC da bi utovarivanje mnogobrojnih elektronskih uređaja putnika u posebno zaštićenom sanduku u prtljažniku, bilo najgore >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << moguće rešenje, jer bi moglo da drastično poveća snagu požara.

Kako objašnjava, prtljažnici aviona imaju uređaje za gašenje vatre i tamo nema mnogo kiseonika, ali to ne garantuje bezbednost u slučaju litijumskih baterija koje se masovno koriste, jer u slučaju njihovog požara kiseonik nastaje kao nusproizvod vatre koju je nemoguće zaustaviti.

Tako, smatra on, ako se baterija i zapali, bezbednije je da to bude u putničkoj kabini, jer je ključno vatru otkriti što pre i bateriju ubaciti u vodu, ili umotati u mokar peškir.

SAD su u martu uvele zabranu unošenja laptopa u putničke kabine aviona na letovima iz 10 zemalja, uglavnom s Bliskog istoka, a sada je održan sastanak sa zvaničnicima EU o mogućoj zabrani i na letovima iz EU za SAD.

Zabrana je, kako navode izvori za AP, za sada skinuta s dnevnog reda, ali se očekuju dalji razgovori o povećanju bezbednosti.

Pročitajte: Zabrana laptopova će putnike koštati MILIONE---------------------------------------------------------MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.