Kako provesti vikend iz snova u šarmantnoj Ljubljani?

Izvor: B92, 17.Sep.2015, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako provesti vikend iz snova u šarmantnoj Ljubljani?

Ako vas put nanese u glavni grad Slovenije, evo nekoliko mesta koje ne biste smeli da propustite.

Zašto ići baš sad?

Ono što će vas najviše iznenaditi u glavnom gradu Dežele, jeste količina raznih sadržaja koje nudi. Ljubljana nudi kulturu, znamenitosti, aktivnosti i dobru zabavu. Trenutno je vreme izvrsno, vrućine su popustile i možete uživati na Ljubljanskom festivalu u koncertima, operi ili baletu, sve do kraja ovog septembra.

Gde ostati?
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ako tražite luksuz, preporučamo Antiq Palace, zgradu iz 16. veka u kojoj se sada nalazi 21 luksuzna soba. Nalazi se u centru, a možete dobiti i spa tretman. Cena sobe je od 105 eura pa na više. Za one koji traže nešto jeftinije, ali i dalje jako fino, savet je soba u Slamic B&B.

Nalazite se blizu grada, odmah kod Tivoli parka, a od 17 soba svaka ima vlastito kupatilo i velike krevete. Cena, od 95 € za dvokrevetnu sobu. I na kraju, oni koji traže povoljniji smeštaj, neka razmisle o Penzion Pod Lipo, gde se na raspolaganju nalazi 10 lepih soba po pristojnim cenama ili Hostelu Celica, bivšem zatvoru u kojem možete prenoćiti za, otprilike, 25 evra po osobi.

Naravno, tu su uvek i sobe/stanovi koje možete pronaći putem interneta.

Kako provesti vikend?

Dan prvi

Po dolasku (ako stižete ujutro) zaputite se u Nebotičnik, art – deco zgradu iz 1933. godine, koja na vrhu ima predivan kafić. Tamo naručite kafu i uživajte u panoramskom pogledu na grad. Nakon toga zaputite se do dvorca, platite par evra i razgledajte neku zanimljivu izložbu. Nakon dvorca, možete otići do Zmajevog mosta, možete preći reku i posetiti pijacu tržnicuna kojoj se prodaje odličan med ali i džemovi.

Kada ogladnite, možete otići na brzi ručak u Klobasarnu, i uživati u kranjskoj kobasici. Nakon jela, nastavite šetnju gradom, posetite Gradski muzej i kad s tim završite, odmor, kafu i kolač potražite u Kavarni Zvezda. Za večeru preporučujemo restoran Gujzina. Dan završite izlaskom u Metelkovu, mesto prepuno kafića i pabova koji zadovoljavaju svačije ukuse.

Dan drugi

Ljubljana je i grad biciklista, tako da se svuda nalaze biciklističke staze. Iznajmite bicikl i odvezite se do parka Tivoli, zelene oaze glavnog grada Slovenije. Kad ste već ovde, posetite i zoološki vrt. Za ručak izaberite mali bistro pod nazivom Hot Horse i pojedite izvrsnu konjetinu.

Nakon što ste obavili ručak možete još malo lutati gradom, ali i obaviti kupovinu suvenira, za šta predlažemo trgovinu Iku, u samom centru grada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.