Kako je najbolje putovati vozom po Evropi?

Izvor: Prva.rs, 05.Jun.2014, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je najbolje putovati vozom po Evropi?

Ako se odlučite da krenete vozom na proputovanje Evropom svakako vam preporučujemo da prvo nabavite InterRail Pass karticu, koju izdaje Voyages-SNCF i pomoću koje možete neograničeno putovati u određenom periodu kroz čak 30 zemalja Evrope. Nekad su InterRail koristili većinom studenti za vreme praznika u želji za što jeftinijim načinom putovanja, ali danas, u ova čudna vremena, postao je sastavni dodatak svakog ekološki osvešćenog putnika.
Kako funkcioniše? Kupite karticu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << samo jednu državu, ili Global pass za svih 30 država članica. Kartica važi određeni period za koji se odlučite, odnosno platite. U tim danima možete putovati koliko želite, a svoj plan putovanja možete menjati po želji.
Tipična, Standard class kartica za šest dana putovanja u Francuskoj ili Nemačkoj košta 263 funte. Ako kupite karticu za 450 funti ona vam omogućava da putujete 22 dana unutar 30 država. Sve zavisi od toga koliko dana želite da putujete unutar određenog perioda, čemu se onda prilagođava cena.
Nakon što ste kupili svoju karticu, jedini troškovi koji se mogu javiti su rezervacije mesta u vozovima na kojima mislite putovati. Sve to možete platiti unapred, naravno ako znate kuda i kad ćete putovati, ili na stanici ako želite biti spontani. Spontanost je jedan od velikih užitaka putovanja pomoću InterRaila.
Činjenica da možete menjati svoje planove bez dodatnih troškova veliki je plus za pustolove.
Železnica polako ali sigurno postaje novi hit u putovanjima po Evropi. Ne samo da izbegavate duge redove i čekanja prilikom ulaska u pojedine države, nego putujete od jednog do drugog središta grada. Velika većina evropskih gradova ima železničke stanice neposredno blizu samog središta grada. Isto tako ako putujete vozom smanjujete zagađenje, a možete uživati i u prekrasnim prizorima prirode. Još kad bi i naša železnica bila evropska, a ne balkanska...
Izvor: Dnevnik.hr
Pročitajte još:
10 stvari koje morate znati pre odlaska u inostranstvo!

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.