Kako da naučiš stranca da kaže - de si brate!

Izvor: Mondo, 20.Avg.2015, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da naučiš stranca da kaže - 'de si brate!

Kako se u Srbiji naručuje rakija, pesma u kafani, koliki bakšiš se ostavlja, zašto se ljubimo tri puta... i još mnogo zanimljivih stvari, stranci mogu da nauče zahvaljujući ovim video klipovima.

Foto: YouTube

  Duhovite i edukativne video-klipove namenjene strancima, na YouTube kanalu objavljuje glumac Marko Stojanović.

Najčešće situacije u kojima se nađu strani gosti po dolasku u Srbiju nametnule su se kao teme pa je autor, na engleskom, uz pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kolega i po sopstvenom scenariju, obradio teme: "zdravo" , "piće", "muzika" kao i "flertovanje".

Komičar kaže da se usmerio na ono što svakoga sačeka po dolasku u Srbiju.

"Stranci najpre moraju da se pozdrave sa domaćinima. Nakon što se smeste, najčešće odlaze u restoran da jedu. Kako smo prepoznatljivi po dobroj trpezi i piću, nametnuo se segment pića, ali i odnosa sa muzičarima koji znaju da sviraju bukvalno sve. I, naravno, odnos prema damama", kaže za "Politiku" Marko Srojanović i dodaje da su do sada snimljenw četiri pilot epizode.

"Cilj je da pomognemo stranim turistima koji govore engleski da nauče pokoju reč ili frazu na srpskom."

Povod za ovaj serijal bio je to što će početkom septembra u Beogradu biti održan Četvrti svetski kongres Karling federacije sa učesnicima iz 46 zemalja, pa je Stojanović klipove slao kolegama da ih uputi pre dolaska.

"Epizode su kratke i zabavne jer ne uče strance suvoparnoj gramatici. Koristili smo fraze i običaje koji su mnogima interesantni."

Ukoliko postoji interesovanje među turističkim organizacijama, plan je da se obrade nove teme i prošire epizode: atmosferom na aerodromu, kako pronaći taksi, autobus ili voz, upoznavanjem sa muzejima, dobrim restoranima, pozorištima, arheološkim nalazištima…

Pogledajte kako glumac savetuje strancima da se udvaraju devojkama u Srbiji:



Izvor: YouTube

 ... ili kako da se pozdravljaju sa nama:



Izvor: Pozdravljanje

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.