Izvor: Blic, 28.Mar.2023, 20:21

KINA JE POSTALA JEDAN OD NAJVEĆIH SVETSKIH KREDITORA Potrošila je 240 milijardi dolara spasavajući zemlje inicijative "Pojas i put"

Tokom protekle decenije, Kina je pozajmila ogromne sume novca vladama širom Azije, Afrike i Evrope, povećavajući svoj globalni uticaj kroz svoj infrastrukturni megaprojekt "Pojas i put" čime je postala jedan od najvećih svetskih kreditora. Nova studija kaže da je Peking takođe postao glavni zajmodavac za hitne slučajeve tim istim zemljama, od kojih se mnoge bore da otplate svoje dugove. Između 2008. i 2021. Kina je potrošila 240 milijardi dolara na spasavanje 22 zemlje koje su "skoro isključivo" dužnici projekta "Pojas i put", uključujući Argentinu, Pakistan, Keniju i Tursku, navodi se u studiji koju su u utorak objavili istraživači Svetske banke, Harvard Kenedi škole, Institut za svetsku ekonomiju Kil i istraživačka laboratorija AidData sa sedištem u SAD.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kina pozajmila 240 milijardi dolara zemljama iz projekta „Pojas i put“

Izvor: Danas, 29.Mar.2023, 12:04

Od 2008. do 2021. godine Kina je potrošila 240 milijardi dolara za pomoć 22 zemlje iz "Pojasa i puta" koje nisu mogle da redovno vraćaju kredite za razne projekte.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.