Istražite gradove biciklom

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2011, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istražite gradove biciklom

Sve više ljudi shvata da bicikl može da bude mnogo korisniji od automobila. Vožnja biciklom je jeftinija, a u gradovima, gde su velike gužve je i uobičajena pojava. Ovo je najbrži i najisplativiji vid prevoza.

Osim što je vožnja biciklom ekološki prihvatljiva, bicikl je odličan i za zdravlje. A često je omiljeno prevozno sredstvo za putnike koji na svoj način žele da istraže neku destinaciju.

Upravo zbog toga sve više gradova, među kojima su Beč i London, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pružaju uslugu "iznajmljivanje bicikle". U tim gradovima bicikl se može iznajmiti u jednom, a vratiti na drugom delu grada.

Montreal je nedavno uložio 134 miliona dolara kako bi obnovio stare i izgradio nove biciklističke staze. Deo plana je i kako povećati broj mesta za parkiranje i zaključavanje bicikla. U gradu trenutno postoji 2.400 kilometara biciklističkih staza koje su građanima na raspolaganju. Montreal je takođe i prvi grad u Severnoj Americi koji je u programu urbane infrastrukture Biksi bajk i na raspolaganju za turiste ima više od 5.000 bicikla i 400 stanica.

Kuritiba se smatra za jedan od najbolje planiranih gradova u svetu. Nije ni čudo da je taj grad proglašen i najboljim mestom za živeti u Brazilu. Brazilci su se opredelili i za ekološka goriva i alternativne metode prevoza. A 2010. godine grad je dobio "Gloub sustejnbl siti avord" (Globe Sustainable City Award). Biciklistička infrastruktura u Kuritibi je vrlo dobra, a bicikle su zbog toga i vrlo popularni u lokalnoj zajednici.

Samo 13 odsto stanovnika u Bogoti poseduju automobile, tako da njihov grad ne treba posebne kampanje za promovisanje vožnje biciklom. Bicikl je u ovom gradu neophodan i nije ni čudo da je Bogota na ovoj listi.

Danska je poprilično ravna što je čini idealnim za stanovnike, kao i turiste da koriste bicikl kao prevozno sredstvo za odlazak na posao ili za istraživanje. Prema statistikama, 32 odsto građana na posao redovno odlaze biciklom. Grad je više puta dobio priznanje kao jedna od zajednica s najboljim kvalitetima za život, nalazi se i na listi kao jedan od najekološkijih gradova na svetu. Nije ni čudo da lokalne vlasti posetiocima nude iznajmljivanje bicikala besplatno.

I Holandija je poput Danske ravna zemlja što je čini kao stvorenom za vožnju bicikla, čak i za one koji nisu navikli na ovaj vid transporta. Skoro 40 odsto stanovnika kao prevozno sredstvo koristi bicikl. Meštani, kao i turisti mogu iznajmiti bicikl za prihvatljivu cenu. Mnogi posetioci se zbog toga i odlučuju za bicikl prilikom razgledanja i upoznavanja grada, parkova i muzeja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.