Izvor: Blic, 08.Feb.2022, 14:34

Ispovest Aleksa Bartoša, jedinog preživelog svedoka masakra u Crvenki: Dok sam slušao rafale odlučio sam da neću biti streljan bos! To mi je spaslo život

"Rođen sam u Budimpešti 1921. godine i tamo sam živeo kada je izbio Drugi svetski rat. Poziv za vojsku sam dobio u maju 1943. godine, a kako je Mađarska bila jedna od sila Osovine i poslednje dve godine se borila protiv Sovjetskog Saveza na istočnom frontu. Prošao sam osnovnu vojnu obuku, ali pošto sam bio Jevrejin, nisam dobio redovnu uniformu. Umesto toga, regrutovan sam u radnički logor i poslat sa još 3.600 ljudi u rudnik u Boru u Srbiji, gde se obezbeđivao bakar za nemačku vojsku", ovako svoju ispovest počinje stogodišnji Aleks Bartoš, jedan od poslednjih svedoka masakra koji se u oktobru 1944. godine dogodio u Crvenki.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.