Igre i pesme pored reke

Izvor: B92, 02.Jul.2015, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igre i pesme pored reke

Internacionalni festival folklora Dunavskog regiona u Novom Sadu. Ansambli iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske i Makedonije

DOŽIVITE duh Balkana kroz bogatu tradiciju i raznobojnu riznicu pesama i igara. Ovim pozivom, najavljen je prvi internacionalni festival folklora Dunavskog regiona "Dunav dens", koji će od 5. do 9. jula okupiti folklorne ansamble iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske i Makedonije.

Posetioci će, kako najavljuju organizatori i domaćin, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ansambl narodnih igara i pesama AKUD "Sonja Marinković" iz Novog Sada, moći da uživaju u muzici i plesu, kao i bleštavilu i lepoti narodnih nošnji. Otvaranje je 5. jula u 20 časova u kampusu Novosadskog univerziteta, kraj reke, na platou najlepše dunavske plaže Štrand.

Za vreme festivala biće održani koncerti na otvorenom u Odžacima 6. jula u 20 časova i Apatinu 7. jula u 20 časova. Tako će i žitelji ovih mesta moći da uživaju u igrama i pesmama inostranih ansambala. Predstavnik Bugarske je folklorni ansamb "Varna", AKUD "Mirče Acev" dolazi iz Skoplja, a iz Hrvatske folklorni ansambl "Osijek 1862".

- Cilj ove međunarodne manifestacije je negovanje i promocija folklora i tradicije različitih nacija i nacionalnosti, radi jačanja međusobnog prijateljstva - poručuju iz AKUD "Sonja Marinković". - Učesnici će predstaviti i nacionalni identitet, a osim toga, festival će doprineti uspostavljanju dugoročne saradnje na akademskom i visokonaučnom nivou između ovdašnjih i inostranih ansambala.

Festival se organizuje u okviru projekta "Kultus 05 - Dani kulture na Univerzitetu u Novom Sadu", koji se ove godine održava po peti put.

izvor: Novosti

foto: flickr.com/Ivana Vasilj

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.