Hrvatska očekuje osam milijardi evra od turizma u 2015.

Izvor: B92, 07.Avg.2015, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska očekuje osam milijardi evra od turizma u 2015.

U Hrvatskoj je, na Jadranu i u Zagrebu, od januara do jula ove godine boravilo ukupno 7,6 miliona turista i zabeleženo je 40 miliona noćenja, što je rast od devet odsto u dolascima i sedam odsto u noćenjima, u odnosu na isto razdoblje 2014, izjavio je tamošnji ministar turizma Darko Lorencin.

Foto: Oleg Sidorenko / Flickr.com

Ministar je na konferenciji za novinare, u Novoj Vasi kraj Poreča, rekao da Hrvatska ove godine može očekivati rekordne prihode od turizma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od približno osam milijardi evra, posle 7,4 milijarde u 2014, prenosi T-portal.

Samo u julu, prema zvaničnim podacima turističkih zajednica, na Jadranu i u Zagrebu odmaralo se 3,4 miliona turista, što je 11 odsto više nego u istom mesecu prošle godine, uz rast od devet odsto u broju noćenja, na 22,8 miliona.

U julu su strani turisti ostvarili više od 3,1 miliona poseta, što je rast od 11 odsto, i 20,8 miliona noćenja (plus devet odsto). Domaći turisti takođe beleže rast, u dolascima osam odsto, a u noćenjima šest odsto.

Najveći broj stranih turista, u julu, u Hrvatsku je stigao iz Nemačke, Slovenije, Češke, Poljske, Austrije, Slovačke, Italije, Holandije, Mađarske i Velike Britanije.

Među 20 najposećenijih odredišta, po broju noćenja turista, u sedam meseci ove godine, četiri su iz Istre, i to Rovinj, Poreč, Medulin i Umag.

Istarski župan Valter Flego naglasio je da su njihovi glavni ciljevi u planu razvoja turizma - veća popunjenost kapaciteta i povećanje potrošnje po gostu, sa sadašnjih 65 evra, na 100 evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Subotica i Palić sve posećeniji

Izvor: Magyar Szó, 07.Avg.2015

U porastu je broj inostranih turista...Zgrade koje su sagrađene u stilu secesije u centru Subotice i okolina Palićkog jezera, uvek su privlačili turiste. Prema najnovijim statističkim podacima, u prvih šest meseci ove godine povećao se broj posetilaca u Subotici i Paliću. U Subotici je zabeležen...

Nastavak na Magyar Szó...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.