Gde su u Evropi restorani najjeftiniji

Izvor: Mondo, 20.Jun.2017, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde su u Evropi restorani najjeftiniji

Da li možete da pogodite?

Foto: Dragana Todorović, MONDO

Evropljanin kada zavrti globus ima veoma dobar razlog da mu se prst zaustavi na Balkanu. Upravo tu može da uživa u hotelima i specijalitetima restorana po najpovoljnijim cenama na Starom kontinentu.

Evropska statistika pokazuje da su ta uživanja najjeftinija u Albaniji i Makedoniji, zatim u Bugarskoj i Srbiji, a onda u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Hoteli i kafane u našoj zemlji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << imaju 51 odsto povoljnije cene od Evrope.

Ove podatke sa rezervom uzima Georgi Genov, predsednik Udruženja ugostitelja HORES, jer je prema njegovim rečima teško praviti takva poređenja kod hotela.

"Srbija je, Balkan uopšte, konkurentna sa cenama kada je o hotelskim uslugama reč. Ipak, tolike razlike u cenama nisu realne. Možda su naši hoteli 50 odsto povoljniji u odnosu na one u Parizu, Londonu i Berlinu, ali ne i u odnosu na ostale. Naše cene su niže između 20 i 25 odsto. Razlike od 50 odsto postoje u određenim periodima godine i to prvenstveno u hotelima sa tri zvezdice", kaže Genov za "Večernje novosti".

Prema podacima do kojih su došli istraživači Evrostata, Srbija je u grupi zemalja sa povoljnijim cenama od prosečnih u Evropi.

Naša zemlja, međutim, ni u čemu nije najjeftinija.

Kada se saberu cene hrane, alkoholnih pića i cigareta, odeće, transporta, TV i audio uređaja i restorana i hotela, Srbija je na polovini evropskog proseka.

Ova istraživanja pokazuju da se u Srbiji isplati kupovati alkohol i cigarete, jer smo od EZ proseka udaljeni za čka 51 odsto. Toliko su nam cene ovih proizovda povoljnije.

Građani Srbije plaćaju osnovne namirnice samo 31 odsto manje od prosečnog Evropljanina. Makedonci hranu nude po cenama koje su 42 odsto povoljnije od proseka Staro Kontinenta.

Po cenama transporta stižemo mnogo bogatije zemlje, jer smo tu povoljniji tek 15 odsto. Kod garderobe smo već stigli Evropu - odeća nam je tek sedam odsto jeftinija.

Pročitajte i ovo: Bakšiš, šta to beše?

-----------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.