FOTO: Bizarni običaj stanovnika Sulavezija

Izvor: Radio 021, 12.Nov.2015, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Bizarni običaj stanovnika Sulavezija

Stara izreka o tome kako mrtve treba ostaviti na miru ne važi na indonežanskom ostrvu Sulavezi.

Indonežani imaju jedan prilično bizaran običaj - za vreme festivala Ma'nene, iskopavaju mrtve članove porodice, oblače im odeću i sa skeletima paradiraju ulicom.

Indonežani iskopavaju svoje mrtve, čiste njihova tela, a potom ih oblače u odeću, nakon čega s njima paradiraju ulicom. Ovaj ritual je deo festivala pod nazivom Ma'nene koji se održava svake tri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i koji za cilj ima jačanje veza među rodbinom, i odavanje počasti mrtvima.

Ovaj sveti ritual postoji već stotinama godina, a legenda kaže kako je jedan muškarac u planinama Indonezije pronašao telo koje je obukao u svoju odeću, a potom ga zakopao. Navodno je ovaj postupak čoveku doneo veliku sreću.

I iako može delovati poput scene iz apokaliptičnog zombi filma, za ovaj narod je Ma'nene festival slavljenje života.

Ovaj narod veruje da će ih, kroz ritual iskopavanja mrtvih, duhovi umrlih nagraditi za brigu i staranje. Prema njihovom verovanju, mrtvi moraju biti pokopani u svom selu, bez obzira na mesto na kojem su preminuli.

Još jedan od običaja nalaže da, ukoliko dete umre pre nego što počnu da mu rastu zubi, mora biti pokopano u  rupi u stablu drveta, kako bi njegova duša nastavila da živi kroz drvo.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.