Evropski hotelijeri nezadovoljni Bukingom, Srbi zadovoljni

Izvor: Radio 021, 23.Apr.2015, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski hotelijeri nezadovoljni Bukingom, Srbi zadovoljni

Udruženje hotelijera i ugostitelja u Evropi Hotrek (Hotrec) izrazilo je nezadovoljstvo zbog toga što su, prema njihovom mišljenju, agencije za zaštitu konkurencije nekoliko zemalja donele isuviše blage odluke o praksi internet platforme za rezervaciju Buking.

Francuska agencija za zaštitu konkurencije 21. aprila je objavila odluku kojom nalaže Bukingu da odustane od najvećeg dela klauzula o tarifama i raspoloživosti mesta koje je nametao firmama. Odlukom su uzete u obzir >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nove obaveze Bukinga koje će se primenjivati u Francuskoj, Italiji i Švedskoj i mogle bi da budu proširene i na ostatak Evrope. Tako Booking.com više neće hotelijere sprečavati da na drugim platformama za rezervacije ili direktno putem telefona i elektronske pošte nude niže cene od onih koje su ponuđene na sajtu Bukinga.

Međutim, hotelijeri i dalje neće moći preko svojih sajtova da nude niže cene nego preko Bukinga, sa izuzetkom posebne ponude za klijente koji imaju posebne pogodnosti kao česti korisnici. "Evropska hotelijerska industrija je veoma nezadovoljna zbog takve odluke, kojom je zamrzuta sadašnja neprihvatljiva situacija u kojoj Buking hotelijerima oduzima slobodu poslovanja", dodaje se u saopštenju.

Predsednik organizacije u saopštenju je rekao da su članice Hotrek-a razočarane odlukom agencija za borbu protiv korupcije koja, po njihovoj oceni, narušava konkurenciju. "Hotelijerska industrija sada će razmotriti koje mere se mogu preduzeti da bi se povratila potpuna sloboda poslovanja za hotele u Evropi, čime bi i potrošači uživali prednosti prave konkurencije na tržištu hotelskih rezervacija", dodao je on.

Buking u Srbiji sve popularniji

U udruženju hotelijera Srbije HORES, međutim, ne smatraju da bi u našoj zemlji nadležne vlasti trebalo da uvode pravila u odnose sa Bukingom. "U Srbiji bi to bilo loše po poslovanje", rekao je za EurAktiv predsednik Skupštine HORES-a Tomislav Momirović. On je rekao da je Buking značajan partner za hotele budući da "polovina svetske populacije rezerviše preko bukinga", dok se ovaj sistem često koristi i kao izvor informacija i komentara o hotelima.

U Srbiji je, kako je naveo, prisutan oko šest godina i nije toliko rasprostranjen, ali je u usponu, pa se sve češće događaju po njemu neočekivane situacije da ljudi iz Srbije rezervišu hotele preko Bukinga u zemlji. Poslovanje sa ovim sistemom koji želi da ima najniže cene, i kojem se plaća provizija od 10 pa i do preko 25%, kako je rekao, ima i prednosti i mane. Njegov stav je da je uređivanje odnosa u ovom slučaju najbolje prepustiti hotelijerima i bukingu. Dodao je da je to deo "tržišne utakmice". "Po mom mišljenju, to je legitimna igra", kazao je Momirović.

Rekao je da kada se govori o cenama hotela treba imati u vidu da je reč o specifičnoj delatnosti, budući da se ne mogu praviti zalihe neprodatih kapaciteta kao u klasičnoj trgovini, tako da cene variraju u zavisnosti od različitih faktora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.