Evropski grad toliko lep da su Kinezi načinili repliku

Izvor: B92, 14.Jan.2016, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski grad toliko lep da su Kinezi načinili repliku

Skriven duboko u planini Dahštajn, nedaleko od Salcburga, nalazi se gradić koji je toliko lep da izgleda kao da je upravo izašao iz bajke.

Halštat, maleni austrijski grad, smešten na ledenohladnom plavom istoimenom jezeru, nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine.

Iako zimi do njega dopire vrlo malo sunčevih zraka i temperature se često spuštaju ispod nule, zbog čega se može zaključiti da bi boravak na ovom mestu bilo najbolje izbeći, mnogi ga smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najsavršenijim mestom na planeti.

U čemu se krije njegova tajna?

Odgovor je so. Halštat predstavlja jedan od najstarijih poznatih rudnika soli na svetu iz kojeg je ovaj dragoceni mineral iskopavan hiljadama godina.

Arhitektura grada i predivan uređeni trg oduzimaju dah, pa Halštat s razlogom mami brojne turiste i fotografe šrz celoga sveta.

Ovih kvaliteta bili su svesni i Kinezi, pa je 2011. godine jedna rudarska kompanija sagradila repliku čitavog grada u pokrajini Henan. Pojedini Austrijanci bili su skeptični u vezi sa ovim projektom, ali je gradonačelnik Halštata u njemu video odličnu priliku za razvoj turizma, pa je lično prisustvovao njegovom otvaranju u industrijskom gradu Luojang.

Danas na hiljade Kineza godišnje poseti austrijski gradić kako bi ukazali poštovanje originalnom Halštatu, piše "Hafington post".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.