Erfurt i most Krämerbrücke

Izvor: B92, 16.Avg.2010, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erfurt i most Krämerbrücke

Erfurt ćete pamtiti po najvećem naseljenom mostu, očuvanoj zanatskoj veštini, parkovima i tradicionalnim festivalima.

Izvor: B92


Erfurt je glavni grad nemačke savezne države Tiringije, nalazi se 100 km jugozapadno od Lajpciga, 150 km severno od Ninberga i 180 km jugoistočno od Hanovera. Martin Luter je svojevremeno rekao da je Erfurt na idealnoj lokaciji, savršenom mestu gde treba podići grad.

Grad je poznat po dve crkve Mariendom (katolička) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Severikirche (protestantska) koje stoje odmah jedna pored druge. Obe crkvene kule sa kojih puca pogled na grad, dostupne su puten otvorenog stepeništa - Domstufen.

Drugi veliki simbol grada je Krmerbrcke - most preko reke Gere, najveći naseljeni most u Evropi. Prvobitno je izgrađen od drveta, a zatim 1325. podignut od kamena. Dug je 120 m i isprva su na njemu bile 62 male kuće, da bi danas ostale 32. Na oba kraja mosta izgrađena je po jedna crkva, od kojih je gidienkirche još uvek u funkciji. Izuzev kuća na brojevima 15, 20, 24 i 33, sve ostale su u vlasništvu opštine.

Najveći lokalni festival nazvan je po mostu Krmerbrckenfest i održava se svake godine u junu.

Augustinerkloster je drevni manastir u kojem je Martin Luter jedno vreme živeo kao kaluđer. Kao sećanje na Lutera u manastiru postoji stalna izložba Bijbel-Klooster-Luther u okviru koje je moguće videti i ćeliju u kojoj je živeo. U sklopu manastira je i biblioteka sa 60.000 knjiga - jedna od najvrednijih kolekcija u Nemačkoj. Manastir je izgrađen 1277, a impresivni stakleni prozori potiču iz 14. veka.

Umetnička sala Zum Roten Ochsen - prikazuje stalne i privremene postavke moderne i savremene umetnosti.

Kleine Synagoge - sinagoga koja je od 1840-1884 služila kao crkva jevrejske zajednice, danas je multikulturni centar koji je okrenut nemačko-jevrejskom zbližnjavanju.

Het Forum – objedinjuje internacionalnu kolekciju apstraktne umetnosti uključujući slike, grafičke radove, predmete i instalacije. Stalna postavka je u podrumu, dok se gostujuće izložbe postavljaju na oba sprata. U projeketu učestvuje 110 umetnika iz 16 zemalja.

Muzej tiringijske tradicije - otvoren je 1955. i smešten je u reprezentativnoj kući srednjovekovne 'Velike bolnice'. Zauzima površinu od 900 m² i prikazuje nameštaj, predmete iz domaćinstva, staklo, keramiku, nakit, religiozne predmete folklornog života Erfurta. Akcenat je na svakodnevnom životu sela, tradicionalnoj umetnosti iz perioda od 1750. do 19. veka. Muzej je zatvoren ponedeljkom.

Prirodno-istorijski muzej - postoji od 1922 i zauzima površinu od 1.200 m². Podeljen je na 4 sprata i bavi se temom prirodni prostor Tiringije. Prilikom ulaska u muzej zapazićete hrast star 350 godina, visok 14 m, koji raste kroz čitavu zgradu, u visini sva 4 sprata. Među zoološkim kolekcijama najveća je ona sa insektima (350.000 uzoraka). Na višim spratovima je kolekcija sa 4.500 vodozemaca, 800 reptila, 4.000 ptica, 1.200 sisara, 12.500 biljaka... Muzej je zatvoren ponedeljkom.

Elektro Museum - na izložbenom prostoru od oko 300 m², muzej prikazuje razvoj elektrotehnike uključujući električne instalacije, visoku vakuum elektroniku, kancelarijsku i računarsku tehnologiju, aparate za domaćinstvo, radio, TV i audio tehnologiju, elektro-akustiku, elekto-keramiku...

Erfurt je rodno mesto jednog od rođaka Johana Sebastijana Baha, Johana Bernharda Baha, kao i sociologa, Maksa Vebera.

Šoping

Anger je centralni trg koji je odvajkada bio glavno mesto trgovine drvetom. Danas su u sklopu njega supermarketi, prodavnice sa bogatom ponudom robe, kafei, restorani.

Krmerbrcke i Lange Brcke - male zanatske radnje, antikvarnice, duborezačke radnje, radnje za izradu porcelana i grnčarije - oživljavaju sliku srednjovekovne zanatske umetnosti. Ovo je pravo mesto za kupovinu autentičnih suvenira.

Ukoliko volite pijačnu gužvu i provlačenje između tezgi voća, povrća i sveća, posetite pijacu u istorijskom delu grada. Ovde se prodaju i popularni tiringijski proizvodi, pre svega kobasice Thringer Rostbratwurst, ali i riba, meso i uvek sveže voće i povrće.

Izleti u prirodi

Egapark Erfurt -
prostrani rekreativni park sa cvećem, manjim parkovima, staklenicima, igraonicama, tematskim vrtovima i dečijim farmama. Tu se redovno održavaju različiti zanimljivi događaji, uključujući i izložbe. Naročito je atraktivan vrt sa ružama.

Zamak i park Molsdorf - na južnom kraju grada smešten je zamak iz kasnog baroka u okviru kojeg je ogromni park u kojem se održavaju koncerti.

Festivali

De Thringer Bach-weken

Tokom ovog festivala akcenat je na muzici 17. i 18. veka i delima familije Bah i ostalih kompozitora tog perioda. U okviru programa organizuje mali koncert orgulja, ali i poseta istorijskim mestima gde je Bah radio.

De Domstufenfestspiele

Svakog leta 70 stepenika između crkvi Mariendom en de Severikirche posluže kao fenomenalna pozornica festivala na otvorenom.

Božićna pijaca

Oko trga Domplatz i u okviru istorijske četvri grada, trgovci skriveni u više od 200 drvenih kućica nude prolaznicima karakteristične tiringijske specijalitete i tradicionalne zanatske proizvode. Najveća atrakcija je 25 m visoka jelka ukrašena svetiljkama, kao i ručno rađene božićne figure u prirodnoj veličini.

Kako stići?

Do glavne železničke stanice u Erfurtu (Hauptbahnhof) postoje direktne linije iz Berlina, Diseldorfa, Lajpciga, Drezdena i Frankfurta.

Iz Minhena se tri puta dnevno organizuju letovi do erfurtskog aerodroma. Od aerodroma do grada koristite tramvajsku liniju 4.

Smeštaj

re4 Hostel (adresa: Puschkinstr. 21) - dvokrevetna soba sa tušem, toaletom i TV-om je 52 €, dok su sobe sa 4 ili 5 kreveta 13 € po osobi.

Opera Hostel (adresa: Walkmhlstrasse 13) - dvokrevetne sobe sa kupatilom 27 € po osobi, sobe sa 7 kreveta su 13 € po osobi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.