EU vodič kroz istorijske restorane (1)

Izvor: B92, 15.Apr.2010, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU vodič kroz istorijske restorane (1)

Predstavljamo klasične evropske restorane koji se nisu promenili u proteklih sto godina

Pariz - Au Rendez-vous des Chauffeurs

Au Rendez-vous des Chauffeurs (u prevodu Mesto gde dolaze vozači) otvoren je 1914. godine preko puta tadašnje taksi stanice, najveće u Parizu, i dan-danas služi jeftina, tradicionalna francuska jela. Generacije taksista su ovde dolazile na pauzu za ručak. Restoran je danas ono što je oduvek bio – mesto gde na jednostavan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ručak dolaze lokalci i redovne mušterije. Jelovnik je mali, ali su jela birana: uvek možete naručiti zečetinu, tartar biftek, i lokalne poslastice kao što su andouillettes i bavettes de boeuf. Ručak, koji uključuje dva jela, košta €11.90. Demi buteljka Gamea od 0.375 ml košta €8.

• 11 rue des Portes Blanches, +33 14 264 0417.

Sarah Hay, Pariska urednica, i-D magazine

Pariz - Le Train Bleu

Restoran Le Train Bleu se nalazi u srcu pariske železničke stanice Gare de Lyon, grandiozne i nakićene zgrade sa skulpturama, pozlatama i slikama. Stanicu je 1900. godine podigla kompanija Paris-Lyon-Mediterranean, i danas je jedna od građevina koje simbolizuju Pariz. Restoran Le Train Bleu je pariski bistro u pravom smislu te reči, i čuven je tartar bifteku, pačjoj pašteti, testenini bavette i krofnama Paris-Brest. Celokupno osoblje u izgleda kao da je preseljeno iz 1901. godine kada je restoran počeo sa radom.

• Prvi sprat, Gare de Lyon, 01 43 43 09 06

Anthony Demetre iz londonskih restorana Wild Honey i Arbutus (arbutusrestaurant.co.uk)

Lion - Brasserie Georges

Iza centralne železničke stanice u kvartu Perrache nalazi se kulinarska institucija Liona, Brasserie Georges. Mesto na kome se nalazi nije baš najprijatnije u ovom nalickanom gradu, ali obavezno uđite da vidite pravi hram teatralnom francuskom obedovanju. Čim sednete, kelneri će početi da obigravaju i služe vas kako vinom, tako i pivom. I to u sred predivnih vinograda Beaujolais i Ctes du Rhne. Razlog sveprisutnog piva je što je ovde prvo bila pivara sa pratećim restoranom, koju je jedna porodica iz Alzasa otvorila 1836. Od samog početka, glavna stvar na meniju bila je alzaški specijalitet šukrut (choucroute), što je i danas ostalo. U svakom slučaju, hrana je jaka hrana, a manje suptilna. I atmosfera nije diskretna, već su gosti glasni i veseli. Kako vreme odmiče, shvatićete da ste postali deo jednog dugogodišnjeg šou programa u kafani Brasserie Georges.

• 30 cours de Verdun, +33 4 7256 5454.

Philippe Barbour, autor vodiča Cadogan Rhne-Alpes

Madrid - Lhardy

Da biste se okrepili na brzaka, sedite u restoran Lhardy 8osnovan 1839) i naručite caldo – buljon – i čašu šerija; na spratu iznad se služe odlični sendviči od dimljenog lososa. Najnoviji u lancu restorana Lhardy otvoren je kod nedavno renovirane pijace San Miguel. • Carrera de San Jernimo 8, +34 522 22 07.

Joe Ray, gastronom i fotograf

Pedraza, Španija - La Taberna de Don Mariano

Postoji jedna stara taverna na glavnom trgu u mestu Pedraza (srp. Pedrasa), atraktivnom srednjovekovnom gradu, oko 120 km severno od Madrida, u regiji Segovia koja se smatra srcem Španije. Ovaj bar ima preko 200 godina, a generacijama je bio u vlasništvu jedne porodice. Na ulazu ne stoji nikakvo ime, samo jednostavan drveni znak na kome piše VINOS. Otac sadašnjeg vlasnika je kupio bar 1934. godine, i nije ništa menjao. Unutra nema mnogo izbora: služe se male čaše rozea sa sirom, kobasicom chorizo i hlebom. Niske drvene stolice i klupe izlizane su od više stotina godina korišćenja.

• Plaza Mayor.

Javier Bartolomé, suvlasnik španskog tur-operatra Away From The Crowds

U nastavku: A Coruña, Rim, i Venecija

(Izvor: Guardian)

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.