Divovi okovani u ledu

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jan.2018, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divovi okovani u ledu

Ljudi su izašli iz pećina, ali ona nije izašla iz nas! Koliko god da slikar ili vajar ima dar od Boga, većina se slaže da je svevišnji ipak najbolji tvorac, a priroda njegov najdarovitiji umetnik.

Pećine su oduvek privlačile ljudsku znatiželju. Tajne koje kriju i danas kopkaju maštu ljubitelja mističnog. Nije poznato koliko skrovišta u utrobi zemlje postoji na svetu, ali pojedine svojim izgledom ostavljaju sve bez daha.

Austrijska planina Hohkogel krije ledeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << lavirint pećina. Za njega je svet saznao u drugoj polovini 19. veka. Pećina Ajsrizenvelt je nastala od reke koja je probijala krečnjak koji se na niskim temperaturama zaledio.

U narodu je ova tvorevina poznata kao Svet ledenih divova zbog pompeznih ledenih figura i formacija. Smatra se da ovo ledeno kraljevstvo godišnje poseti oko 200.000 znatiželjnika.

Na drugom kraju sveta u Meksiku tokom bušenja rudnika otkrivena je impozantna pećina koja je dobila ime Kristalna jer se u njoj nalaze neki od najvećih takvih prirodnih oblika na svetu. Meštani su je nazvali kristalna Sikstinska kapela.

Mališani često pričaju priče da u Kristalnoj pećini živi Supermen i iz njenih darova crpi moć. Ono što je interesantno je da je u njoj kao u paklu zbog magme koja teče ispod nje. Na plus 40 stepeni i zbog velike vlage nepripremljeni posetioci mogu da stradaju za pola sata.

Najveća pećina na svetu nalazi se u Vijetnamu. Skrovište u zemlji Hang Son Dong je toliko veliko da poseduje sopstvenu reku i džunglu, navodi Nacionalna geografija. Pećine Lasko na jugozapadu Francuske su kolevka najranije umetnosti paleolita. Njihova starost se procenjuje na 17.300 godina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.