Izvor: Blic, 03.Maj.2023, 20:02

Dedolarizacija i deglobalizacija ili vraćanje u stanje ravnoteže? Šta za svetsku ekonomiju znači jačanje "BRIKS-a", i gde je u svemu tome Srbija

Sa brojnim tenzijama na međunarodnoj sceni aktivnosti grupe zemalja "BRIKS" poslednjih meseci za sobom ostavljaju niz pitanja. Pred junski sastanak imaju, kako kažu, 19 novih kandidata. Skoro sve zemlje članice se trude da razvijaju trgovinu u sopstvenim valutama nauštrb dolara. Trend formiranja alternativnih međunarodnih finansijskih institucija dobija na zamaju... Sve ovo su signali da svetska pozornica više neće izgledati i funkcionisati, makar u ekonomskom smislu, onako kako smo navikli. Ali, da li je stvarno tako?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.