Da li je Sky Srpska promašaj?

Izvor: B92, 24.Avg.2010, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Sky Srpska promašaj?

Ekonomski analitičari smatraju da vazdušni saobraćaj u RS može zaživjeti samo putem poslovnih aranžmana sa takozvanim low cost aviokompanijama.

Izvor: Radio Slobodna Evropa


Već mjesec dana avionima slovenačkog Adria Airwaisa građani RS preko Ljubljane mogu u druge evropske gradove. Ovaj poslovni potez preduzeća Sky Srpska subvencionira Vlada RS sa 900.000 KM na godišnjem nivou. Ali četiri puta sedmično preko Ljubljane putuje, u prosjeku, tek dvadesetak putnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Opozicija RS kritikuje ovaj poslovni potez entitetske vlade ocjenjujući ga još jednim u nizu promašaja.

Za posao preduzeća Sky Srpska sa slovenačkim Adria Airwaisom Vlada RS do sada je dala pola miliona maraka. Putnika na liniji Banjaluka - Ljubljana je vrlo malo, ali entitetske vlasti ne gube optimizam.

Iako je prije dvije godine ugasila nerentabilnu avioliniju do Salcburga, za koju je dala više od milion maraka, Vlada RS ne odustaje od pokušaja da uspostavi aviosaobraćaj u tom entitetu.

Resorni ministar Nedeljko Čubrilović ipak nije obeshrabren malim brojem putnika na avioliniji do Ljubljane.

„Tačno je to da nema dovoljno putnika. Ali, s obzirom da se kasno krenulo i nije na vrijeme izvršena promocija leta, mi očekujemo ipak da ta linija omogući dalji razvoj saobraćaja u RS i da banjalučki aerodrom na neki način doživi svoj preporod kad je riječ o saobraćaju," kaže on.

I sam ministar priznaje da nijedna vlast do sada banjalučkom aerodromu nije uspjela obezbijediti kontinuiran saobraćaj, a da je Vlada u sadašnjem sazivu uložila znatna sredstva da aerodrom sačuva sertifikat. Ali opozicija u RS nije nimalo optimistična u vezi sa razvojem aviosaobraćaja i uloganjem entitetske vlade.

Potemkinova sela

Za predsjednika Srpske radikalne stranke RS Milanka Mihajlicu posao sa slovenačkim Adria Airwaisom je još jedna u nizu grešaka aktuelnih vlasti.

„Nije joj prvi put da srlja, da pravi štetne ugovore koje plaćaju građani RS iz budžeta. I dok nema para za demobilisane i nezaposlene borce, penzionere, izbjeglice, invalide jer im se umanjuju sredstva i primanja, u isto vrijeme za štetne ugovore se pare moraju naći - jer u tim štetnim ugovorima oni koji su na vlasti nađu i za sebe ponešto," kaže Mihaljica.

Projekte Vlade RS u aviosaobraćaju opozicija u tom entitetu često naziva Potemkinovim selima. Takav slučaj je, tvrde opozicionari, i sa aerodromom u Trebinju, čija je gradnja trebalo da počne na proljeće ove godine.

Vlada RS ranije je odobrila 1,6 miliona maraka samo za izradu projektne dokumentacije. Za sada je sve ostalo upravo na toj dokumentaciji i urađenim "master planovima”. Ali priča o trebinjskom aerodromu nije završena, uvjerava ministar saobraćaja i veza RS Čubrilović.

„Ne, nije završena priča. Mi imamo i sada neke razgovore oko toga aerodroma u Trebinju i mislimo da imamo ozbiljne partnere oko tih razgovora," rekao je Čubrilović.

Ekonomski analitičari smatraju da vazdušni saobraćaj u RS može zaživjeti samo putem poslovnih aranžmana sa takozvanim low cost aviokompanijama.

Ekonomista Damir Miljević kaže da je u RS prije nekoliko godina potpisan ugovor sa Rayan Air-om koji, iz nepoznatih razloga, nikad nije realizovan. On takođe ističe da je budućnost malih aviokompanija, kao što je Sky Srpska, danas vrlo sumorna.

„Pa samo ozbiljne aviokompanije, velike, uspijevaju da opstanu, i to prvenstveno udružujući se u sisteme. Svi oni mali koji pokušavaju sami nešto da urade su već ili propali, ili su pred kolapsom," kazao je Miljević.

U Vladi RS, međutim, ne odustaju od projekata razvoja aviosaobraćaja. Ministar Čubrilović kaže da se pregovori o trebinjskom aerodromu nastavljaju, a od kompanija sa kojima Sky Srpska pregovara očekuju se kvalitetni programi i projekti. Sretna vijest za poreske obveznike RS jedino je ta da je, zbog nepovoljnih kreditnih aranžmana, entitetska vlada odustala od kupovine aviona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.