Chamonix, odmor ispod krova sveta

Izvor: B92, 28.Dec.2010, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Chamonix, odmor ispod krova sveta

Skijaški centar u podnožju Monblana, najvišeg vrha u Evropi, Šamoni, šarmantan je i u samo leto.

Autorka: Miroslava Pudar

Izvor: Danas


Pripada oblasti Fosinji u Gornjoj Savoji, u istočnoj Francuskoj, blizu tromeđe sa Švajcarskom i Italijom. Kada je mapiran kao odredište jednog, za mene važnog izleta, locirali smo ga jugoistočno od Lemanskog jezera i Ženeve. Kolima je to, dobrim putevima, bilo oko sat vožnje.

Prozračan vazduh i svežina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvi je utisak koji se dobija o čitavom okruženju Šamonija, u istoimenoj dolini, koju uokviruje venac planinskog masiva Monblan, čiji je vrh na 4.807 metara nadmorske visine okružen uglavnom oblacima. I u tom planinskom pejzažu, prošaranom uređenom putnom mrežom i predivnim planinskim kućama i kolibama, blistaju glečeri u svoj svojoj masivnosti, a onda se postepeno, skretanjem u samo mesto, otkriva gradić tipično francuski uređen. Na širokom trgu proteglo se monumentalno zdanje uprave, biblioteke, potom planinski hoteli, a zatim slede mala, lepo uređena zdanja koja se nižu sa obe strane reke Arv i vode do samog srca mesta, centra načičkanog turistima.

Predivni krajolici privlače turiste tokom cele godine tako da se uvek teško nalazi smeštaj u nekom od brojnih hotela i pansiona. I same vile u ovom mestu su dovedene do perfekcionizma nudeći turistima najbolji smeštaj. A sve je počelo davno, davno, može se videti na panou sa brojnim fotoprintovima starih fotografija pored jedne kuće, gde je i izvor planinske vode odakle se nekada mesto, u 19. veku , snabdevalo. Precizni domaćini prikazali su na izloženom panou prve stanovnike Šamonija, njihovo otkrivanje planine i borbu sa prirodom, tako da je utisak divljenja prema sadašnjem uređenju Šamonija i svemu postignutom, potpun. U samom centru grada nalazi se bazna stanica žičare koja vodi do vrha Brevant, na nadmorskoj visini preko 3.600 metara, sa koje se pruža pogled na Monblan i celu Savoju. Da bi se stiglo na ovo mesto potrebna je i propisana odeća i obuća, jer je i leti vrlo hladno. Do vrhova vode gondole, ali i stari voz, prava atrakcija za turiste, a tu je i nenadmašni tramvaj, kojim svi posetioci žele da se prevezu. Iznad Šamonija je vrh Aiguille du Midi, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 3.842 metra. Odatle polazi najduži spust na svetu, koji vodi preko lednika dugog 22 kilometra, dok se skijaške staze protežu na ukupno 170 kilometara. Zato se ovde sa ponosom i na svakom mestu za to prikladnom ističe da su prve Zimske olimpijske igre održane u Šamoniju. Bilo je to 1924. godine, kada je Olimpijski komitet odredio ovo mesto za održavanje „Internacionalne nedelje sporta". Sportisti iz 16 država su se prvi put takmičili u zimskim disciplinama i ova manifestacija je kasnije proglašena za Prve zimske olimpijske igre. Danas gradić ima deset hiljada stanovnika i ostvaruje enormne prihode od turizma. A turizam, kao i svaki posao, ovde se ozbiljno shvata i planski organizuje. Nivo ponude i usluga sada je takav da ga prate i visoke cene, a gostiju ima preko cele godine.

Sneg koji je zavejao ovaj deo francuskih Alpa obećava dobru skijašku sezonu. Prva nedelja za ljubitelje zimskih sportova održana je krajem novembra, kada su promotivno isprobane staze. U danima koji se približavaju Božiću, kažu da neće biti slobodnog mesta ni da se stane, toliko gostiju stigne u „planine". Meni će ostati u sećanju i kao mesto sa naj, naj sladoledom koji se neštedimice, sa prepunim poslastičarskim lopaticama, smešta u mirišljave fišeke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.