Izvor: SrbijaZaTebe.rs, 17.Jul.2012, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbrižni na suncu

Istraživanja pokazuju da sunčevi zraci, zbog povećanog prolaska kroz Zemljinu atmosferu, imaju sve jače dejstvo na našu kožu. Naučnici upozoravaju na to da je koža većine ljudi već do osamnaeste godine previše izložena dejstvu UV zraka, čak 80% u odnosu na period koji nije rizičan za kožu izloženu suncu.
Epidemiološka istraživanja dokazuju da je rak kože kod odraslih osoba usko povezan sa učestalom pojavom sunčanih opekotina u detinjstvu. Redovnim korišćenjem proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaZaTebe.rs << za zaštitu od sunca možemo smanjiti rizik od ovog oboljenja. Veoma je važno da, ukoliko primetite bilo kakvu promenu na madežu, ne čekate, već odmah zakažete pregled kod dermatologa.
Svaki proizvod od sunca sadrži zaštitni faktor koji nam pokazuje koliko se puta duže možemo izlagati suncu ukoliko smo naneli preparat, a da pritom ne dođe do oštećenja kože koja uzrokuju UV zraci. Razlikujemo dva zaštitna faktora: SPF (Sun Protection Factor) ili UVB zaštitini faktor, koji štiti od opekotina, i PFA  (Protection Factor UVA) ili UVA zaštitni faktor, koji štiti kožu od oštećenja koje uzrokuju UVA zraci.
Ukratko, SPF znači sledeće: ako nezaštićena koža pocrveni na suncu nakon pet minuta, sa faktorom 15, ali samo pod uslovom da smo ga pravilno naneli, možemo boraviti na suncu 15x5 minuta, odnosno 75 minuta, a da ne izgorimo. U slučaju da to ipak dogodi, evo i nekoliko predloga za prvu pomoć: manje opekotine uspešno će ublažiti hladan jogurt ili kiselo mleko, pomoći može i razmućeno belance ili med koji je jedan od najpoznatijih prirodnih lekova za dezinfekciju rana i opekotina.

Nastavak na SrbijaZaTebe.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaZaTebe.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaZaTebe.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.