Beč: Kapija Balkana

Izvor: Vesti-online.com, 11.Apr.2012, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beč: Kapija Balkana

Beč je vrlo popularan kao destinacija za vikend – odmore: za takve aranžmane se najčešće odlučuju turisti i Slovačke, Češke, Slovenije, Bosne i Srbije. “Balkan počinje na kapijama Beča,” rekao je nekada davno Klemens Vencel fon Meternih, austrijski državnik, političar i verovatno najznačajniji diplomata svoga vremena.

Tokom Uskrsa Beč postaje jedan od najkatoličkijih gradova severno od Alpa; a Italijani tada dolaze u velikom broju. Razmetljiv ali tajnovit – >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Beč je sav u protivrečnosti: konzervativan grad u kom se rodio modernizam; uporište antisemitizma čije su ime svetom “nosili” Jevreji; dom valcera...ali i psiho-analize.

Tamo je svetlost ali i tama; u ovom gradu ne možete imati jedno bez drugog.

Jedan od razloga velike popularnosti Beča je svakako i muzika. Šubert je jedini veliki kompozitor koji je rođen u ovom gradu, ali je u Beču živelo mnogo velikana poput Mocarta, Betovena, Štrausa, Hajdna, Bramsa, Bruknera i Malera.

Beč ove godine proslavlja 150 godina od rođenja Gustava Klimta, slikara poznatog po remek delu “Poljubac” (The Kiss). Može se reći da je u ovom gradu svaka godina posvećena ovom umetniku jer je njegove slike nemoguće izbeći. Međutim 2012. će biti posebna.

Sve velike galerije su se pridružile ovom svojevrsnom festivalu, a Klimtova dela možete pogledati u muzeju Leopold i palati Upper Belvedere koje imaju prelepe bašte i divan pogled na grad.

Beč je dom i umetnosti. U centru grada možete posetiti muzej Kunsthistorisches (istoriju umetnosti), koji je sam po sebi veliko umetničko delo. Teško da možete proći nekom ulicom a da ne naletite na galeriju ili izložbu koja nije vredna vaše pažnje.

Ako vas slike i muzika ne interesuju možete sesti u neki od čuvenih kuća kafa i posmatrati prolaznike, a tu su i šarmantni parkovi koji odvajaju centar grada od predgrađa. Vredi da obiđete i carske palate, naročito Šenbrun kao i na hiljade predivnih crkvica.

Posetiocu koji prvi put ide u Beč koristiće da pročita knjigu jevrejskog pisca Štefana Cvajga “The world of yesterday”. To je priča o poslednjim danima Hasburškog carstva i ranim godinama Austrijske republike.

Svi znamo za probleme Austrije tokom uspona nacizma, ali ova knjiga ima neku vrstu tragične dimenzije i svi bi trebalo da je pročitaju kako bi razumeli koliko je ova zemlja zaista izgubila. Ovaj grad je poznat i po Maleru, Klimtu i naravno Frojdu. Oni su, pored ostalih, bili pioniri neke drugačije vrste muzike, literature, dizajna, arhitekture, političkih misli i filozofije. I skoro svi su bili Jevreji.

Kako da provedete savršeno jutro u Beču?

Samo šetajte. Posetite “zlatne” galerije u kojima se nalaze radovi Rembranta, Vermera, Durera, van Dika i Rubensa. Obiđite parkove i nastavite da šetate sve dok ne stignete do Grabena – otvorenog prostora u centru grada.

Onda pronađite kafe Hawelka, najautentičniji kafić u gradu. Obiđite katedralu Stephansplatz , a onda Jezuitsku i Dominikansku crkvu, a zatim ručajte u kafe Prukelu. Upravo ta tura će vam dati pravu sliku o ovom veličanstvenom gradu: međutim ljudi ovde dolaze decenijama ali i dalje su samo zagrebali po površini Beča. Ali to će im samo dati razlog da se opet vrate.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.